26.08.2008. / 18:33

Autor: Petra Horvat

Velika Britanija

Bankovni podaci klijenata prodani na eBayju

Prošle su godine britanske porezne službe izgubile osobne podatke 25 milijuna ljudi

Britanski tisak je danas objavio da je računalo koje je prodano putem internetskog portala eBay sadržavalo bankovne podatke milijuna korisnika, s brojevima računa i njihovim potpisima. Naime, računalo je putem eBayja prodao bivši zaposlenik tvrtke Graphic Data, koja se bavila pohranom osobnih podataka klijenata Royal Bank of Scotland, a da prethodno nije izbrisao osobne podatke klijenata.

Novi je vlasnik za nešto više od 44 eura dobio računalo i brojeve računa, telefonske brojeve i potpise više od milijun klijenata American Expressa, NatWesta i banke RBS, a nakon što je pronašao datoteke obavijestio je vlasti.

Graphic Data je potvrdio da se radi o njihovom računalu koje je prodano putem treće osobe, a banka RBS je dodala da je cijelu stvar shvatila ozbiljno, te da će se potruditi popraviti štetu. Afera je u Velikoj Britaniji imala snažan odjek.

U travnju je vodeća britanska banka HSBC izgubila CD rom s točnim podacima 370 000 svojih klijenata. Prošle su godine britanske porezne službe izgubile set CD romova s osobnim podacima svih primatelja obiteljskih doplataka, a to znači oko 25 milijuna ljudi.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika