27.08.2008. / 08:38

Autor: Marko Biočina

Američki predsjednički izbori

Pada popularnost Baracka Obame

Gallupovi stručnjaci su iznenađeni činjenicom da objava potpredsjedničkog kandidata nije donijela rast popularnosti Obami, već mu je nakon objave da će za svog potpredsjednika nominirati Josepha Bidena popularnost pala, što inače nije slučaj.

Republikanski kandidat za američkog predsjednika, senator John McCain, od jučer vodi pred demokratskim kandidatom Barackom Obamom. Naime, u ispitivanju Instituta Gallup, provedenom u razdoblju od 23.-25. kolovoza, 46 posto birača izjasnilo se kako namjerava glasati za McCaina, dok samo 44 posto podupire Obamu.

Ovo je prvi put od sredine lipnja, otkad se provode dnevna Gallupova istraživanja, da je McCain zabilježio veću potporu od Obame. Inače, Gallupova istraživanja su poznata kao vrlo pouzdana iako se provode na malom uzorku.

S druge strane, Gallupovi stručnjaci su iznenađeni činjenicom da objava potpredsjedničkog kandidata nije donijela rast popularnosti Obami, već mu je nakon objave da će za svog potpredsjednika nominirati Josepha Bidena popularnost pala, što inače nije slučaj.

Ipak, ova McCainova prednost sama po sebi premala je da bi mogla poslužiti kao orijentir što će se dogoditi na izborima. Naime, zbog američkog kompliciranog izbornog sustava poznato je da opće ankete na nacionalnoj razini ne znače puno. Većina američkih saveznih država privržena je jednoj stranci, ili republikancima ili demokratima, te kandidat te stranke gotovo uvijek pobjeđuje. Za konačnu pobjedu potrebno je pobijediti u tzv. "swinging states", saveznim državama gdje ima najviše neodlučnih i neopredijeljenih birača. Tradicionalno su te države Florida, Ohio i Iowa.

Zbog toga pad popularnosti na državnoj razini zasad ne bi trebao zabrinjavati Baracka Obamu, ali mu mu može poslužiti kao znak da je možda vrijeme da unese neke promjene u svoju kampanju, s obzirom da on više nije ni upola efektna kao što je bila prije nekoliko mjeseci.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika