27.08.2008. / 09:34

Autor: Petra Horvat

Novi pravilnik o opasnim psima

Pooštreni uvjeti za niz pasmina

Pit bul se mora držati u zatvorenom prostoru iza zaključanih vrata, a u šetnji mora imati brnjicu i biti na povodcu. Zabranjena je i prodaja i kupovina, darivanje, izlaganje, promocija, sudjelovanje na natjecanjima i izložbama te oglašavanje opasnih pasa

Pravilnik o opasnim psima 'opasnog psa' definira kao "bilo kojeg psa koji je ničim izazvan napao čovjeka i nanio mu tjelesne ozljede ili ga usmrtio te napao drugog psa i nanio mu teške tjelesne ozljede". U tu će se skupinu uvrstiti i psi koji su uzgajani, odnosno trenirani za borbu pasa ili zatečeni u organiziranoj borbi s drugim psima. Jutarnji list navodi da će prema novom pravilniku u tu kategoriju spadati i pit bul terijeri, koji u Hrvatskoj nisu priznati kao pasmina pa ne mogu dobiti rodovnicu, i njegovi križanci. Odluku o tome koji je pas opasan donositi će veterinarski inspektor, osim za pit bul terijere koje se smatra opasnima bez obzira na to jesu li koga napali.

Predsjednik udruge prijatelja životinja Luka Oman otkrio je da se pit bulovi najčešće koriste u borbama pasa jer se u njih lako može potaknuti agresivnost. Istaknuo je i to da je čovjek taj koji psa čini opasnim, te da stoga naglasak pravilnika mora biti na ljudima.

Prema novom pravilniku, u slučaju da pas ubije čovjeka slijedi eutanazija. Također, opasan pas mora biti čipiran bez obzira na starost i kastriran u roku od 14 dana od dana proglašenja opasnim. iznimka su pit bul terijeri koji nisu napali čovjeka ili drugog psa, a rok za njihovu kastraciju je produljen do 1. siječnja 2009.

Također, zakon nalaže da se pit bul mora držati u zatvorenom prostoru iza zaključanih vrata, a u šetnji moraju imati brnjicu i biti na povodcu. Zakon zabranjuje prodaju i kupovinu, darivanje, izlaganje, promocija, sudjelovanje na natjecanjima i izložbama te oglašavanje opasnih pasa.

Pooštreni su i uvjeti za držanje niza drugih pasmina: stafordskog bul terijera, američkog stafordskog terijera, bul terijera i mini bul terijera koji moraju imati rodovnicu Hrvatskog kinološkog saveza ili jedne od zemalja članica međunarodne kinološke organizacije.

Vezane vijesti

Psi pomažu trudnicama da postignu zadane ciljeve vježbanja

Psi pomažu trudnicama da postignu zadane ciljeve vježbanja

Znanstvenici iz Waltham Centra za brigu o ljubimcima i znanstvenici Sveučilišta u Liverpoolu otkrili su da su trudnice koje posjeduju psa fizički… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika