27.08.2008. / 17:03

Autor: Katarina Zorić

London

Rusija ne smije početi novi Hladni rat

"Rusija se nije pomirila s novim zemljovidom u ovoj novoj regiji. Mi ne želimo novi Hladni rat i na Medvedevu leži odgovornost da ga ne započne", rekao je Miliband

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband istaknuo je danas u Ukrajini kako je na Rusiji odgovornost da ne počne novi Hladni rat kojega Zapad ne želi. Poručio je također da bi bilo "kontraproduktivno" izolirati Rusiju, prenose agencije.

Miliband je u Kijevu, dan nakon što je Rusija priznala neovisnost Abhazije i Južne Osetije, dviju odmetnutih gruzijskih pokrajina, razgovarao s predsjednikom Viktorom Juščenkom koji je rekao da je Ukrajina taoc u ratu što ga je Rusija počela u Gruziji, prenosi BBC.

"Rusija se nije pomirila s novim zemljovidom u ovoj novoj regiji. Mi ne želimo novi Hladni rat i na Medvedevu leži odgovornost da ga ne započne", rekao je Miliband studentima u ukrajinskoj prijestolnici Kijevu, javlja Reuters.

Bilo bi "kontraproduktivno izolirati Rusiju", istaknuo je također britanski šef diplomacije. U obraćanju studentima Miliband je rekao da NATO i EU moraju "ojačati naše saveznike, uravnotežiti odnose u energetici s Rusijom, braniti međunarodno pravo, obnoviti napore u rješavanju neriješenih sukoba".

Ukrajina mora ojačati svoju obranu, poručio je Miliband, piše BBC. "Europa mora djelovati kao jedan prema trećim stranama kao što je Rusija", rekao je Miliband te najavio da će o krizi razgovarati s ministrima vanjskih poslova zemalja članica G7 (najrazvijenije zemlje svijeta), ali da nije uza isključenje Rusije iz G8.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika