27.08.2008. / 19:36

Autor: Katarina Zorić

Moskva

Zapad će izgubiti izolacijom Rusije

Rusija je u ponedjeljak najavila da će obustaviti neke pregovore za ulazak u Svjetsku trgovačku organizaciju i upozorila je u da planira u tom smislu znatno smanjiti uvoz svinjetine i piletine

Zemlje koje zbog gruzijske krize žele smanjiti svoju suradnju s Moskvom izgubit će time koliko i Rusija, istaknuo je danas glasnogovornik ruskog premijera Vladimira Putina, Dmitrij Peskov. "Svaki pokušaj da se ugrozi ozračje suradnje neće imati negativne posljedice samo na Rusiju, već će sigurno naštetiti gospodarskim interesima tih država. Mi to nipošto ne želimo", rekao je na telefonskoj tiskovnoj konferenciji. "Nadamo se da će politička mudrost prevladati", rekao je, istaknuvši da "treba nastaviti integraciju Rusije u svjetsko gospodarstvo".

Rusija je u ponedjeljak najavila da će obustaviti neke pregovore za ulazak u Svjetsku trgovačku organizaciju i upozorila je u da planira u tom smislu znatno smanjiti uvoz svinjetine i piletine. Analitičari ocjenjuju da su posljedice sukoba između Rusije i Zapada zasad ograničene, ali upozoravaju da bi se stanje dugoročno moglo pogoršati ako se smanje strana ulaganja u Rusiji koja su trenutačno jedan od najvećih pokretača ruskog gospodarstva.

Osim toga, ruski ulagači mogli bi biti manje dobrodošli u zemljama na Zapadu, prema njihovu mišljenju. Rusija poduzima "mjere opreza" zbog pomorske nazočnosti NATO-a u Crnome moru i nada se da to neće dovesti do "sukoba", kazao je Peskov.

"Ulazak NATO-ovih brodova u Crno more, približavanje gruzijskoj obali te odluku o slanju humanitarne pomoći ratnim brodovima teško je protumačiti", istaknuo je. Dodao je kako to nije uobičajeni postupak: "Mjere opreza svakako su poduzete. Nadajmo se da neće biti izravnog sukoba".

Rusija misli da nema "opasnosti od novog Hladnog rata" sa Zapadom, s obzirom na to da je Moskva priznala dvije pobunjene gruzijske republike, naglasio je Peskov. "Mislim doista da nismo pred prijetnjom novog Hladnog rata. Rusija je bila i bit će posljednja zemlja na svijetu koja bi htjela da se Hladni rat ponovi", kazao je.

"Hladni rat, u nekadašnjem smislu riječi, potpuno je nemoguć. Bio je to rat utemeljen na srazu ideologija", zaključio je Peskov.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika