28.08.2008. / 08:00

Autor: Dean Sinovčić

Ekskluzivno

Venecija 1. dan: Kako se novinarka nabacivala Bradu Pittu

Venecijanski filmski festival, 65. po redu, nije mogao biti u srijedu otvoren s atraktivnijim filmom no što je "Burn After Reading". Redatelji su Joel i Ethan Coen, ovogodišnji osvajači Oscara za film "Nema zemlje za starce", glavne uloge glume George Clooney i Brad Pitt, najsejsipilniji muškarci na svijetu, a tu su i John Malkovich, Frances McDormand i Tilda Swinton, ovogodišnja osvajačica Oscara za ulogu u filmu "Michael Clayton".

I svi spomenuti, osim Malkovicha, stigli su na Lido, i izazvali opću pomutnju. Za nas novinare baš i nisu jer smo navikli na takve stvari, više su nas razočarali Clooney i Pitt koji su odlučili ne davati intervjue. Za Brada Pitta se ne čudim, u posljednjih desetak godina, koliko obilazim najveće festivale te europske i svjetske filmske premijere, taj ljepotan je uvijek bježao od intervjua i pojavljivao se samo na konferencijama za novinare. Ubrzo se pročulo da nije baš intelektualni kapacitet i da ne priča osobito pametne stvari pa mu je agent preporučio da se drži samo konferencija za novinare. S druge strane, Clooney je bio, i još uvijek jest, jedan od glumaca kojeg novinari vole jer je suprotnost Pittu, užitak je sjesti s njime za stol i razgovarati. Međutim, i on je ovog puta preskočio intervjue te se cijela filmska ekipa pojavila samo na kolektivnoj konferenciji za novinare.

Ako nikada niste bili na takvim konferencijama, ne znate što ste propustili. Uvijek, ali ama baš uvijek, kada Clooney dolazi na konferenciju za novinare pojavljuje se poneka novinarka koja mu se pred stotinjak novinara otvoreno upucava. Nagledao sam se svega i svačega, ali ovog puta došlo je do novog iznenađenja. Plavokosa ljepotica, predstavila se kao novinarka iz Španjolske, svoj je šou započela tako što se ustala, izašla iz reda u kojem je sjedila i rekla Bradu Pittu: "Želim da me pogledate. Vidite, odjevena sam za teretanu. Vi u filmu radite u teretani, što trebam napraviti da bi se upisala u vašu teretanu?" Blijedo su je gledali na što je dodala pitanje i za Clooneya i za Pitta "Ako se upišem u teretanu, hoćete li potrčati za mnom?" Pitt je rekao "nemam odgovora", a ona, onako uporna, kaže "mogu li se već početi rastezati?"S obzirom da joj engleski nije najbolji, Clooney ju je isprva blijedo gledao, a zatim mu je ona ponovila pitanje bi li potrčao za njom. Odgovor Georga Clooneya bio je briljantan: "Bojim se da bih pobjegao od vas, a ne trčao za vama".

Ja bih nakon takvog odgovora napustio ne samo konferenciju za novinare, već cijeli festival, ali nisam vidio da ju je glasan smijeh svih novinara smetao. A možda, zbog lošeg engleskog, nije ni shvatila odgovor. Naravno, ni Clooney ni Pitt nisu mogli izbjeći čuvena pitanja kao što su "Kada će te se smiriti, oženiti i dobiti djecu" odnosno "Kako djeca". Pitt je samo rekao "Dobro su" dok je Clooney sarkastično rekao "Nikada ne bih očekivao ovo pitanje, ali baš nikada. No, kad već pitate, oženit ću se i dobiti djecu danas". Glupa pitanja završena su s onim koje je glasilo "Je li bolje osvojiti Oscara ili upoznati i oženiti zgodnu Talijanku". Nije bilo odgovora.

Govoreći o ozbiljnijim stvarima, Clooney je rekao da filmom "Burn After Reading" završava "Idiotska trilogija". Naime, ovo mu je treći film koji snima s braćom Coen. Zašto baš s njima voli raditi, pitao je netko, a on je odgovorio "Zato što su najjeftiniji". Dakle, u filmu "Tko je ovdje lud?" iz 1999. glumio je jednog od trojice priglupih robijaša koji bježi iz zatvora, godine 2003. glumio je u filmu "Zavedi me, razvedi me" gdje je radio gluposti nakon što se kao odvjetnik zaljubio u Catherine Zetu-Jones, a sada glumi ne osobito pametnog agenta koji zavodi žene koje upozna preko interneta. Dakle, o čemu priča film "Burn after Reading" koji se naziva špijunskom komedijom? Film počinje sa Osborneom Coxom (John Malkovich), analitičarom CIA koji dobiva otkaz. Njegova supruga Katie (Tilda Swinton) ga namjerava napustiti jer ga vara sa Harryjem Pfarrerom (George Clooney), koji je također oženjen, ali ne zna da on šara naokolo.

U tom šaranju upoznaje Lindu Litzke (Frances McDormand), iskompleksiranu djelatnicu fitness centra koja misli da je stara i neugledna te želi napraviti neke plastične operacije za koje nema novaca. Njezin djelatnik iz fitness centra je priglupi Chad Feldheimer (Brad Pitt) koji u fitness centru pronalazi CD koji je ostavio Osborne Cox. Naime, Osborne nakon otkaza želi napisati memoare a tupavi Chad misli da su to tajni CIA dokumenti te on i Linda traže novac od njega, a kada ga ne dobiju, obraćaju se ljudima iz ruske ambasade. Nastaje komični kaos među likovima, ima tu i mrtvih, a novinari su na projekciji oduševljeno pljeskali.

"Rekao sam svom bratu 'idemo napraviti špijunski film, tako nešto do sada nismo napravili'. Nikakvog posebno razloga za ovu tema, ni sam ne znam zašto smo je odabrali", rekao je Joel Coen dok je Clooney rekao "S obzirom da uvijek u njihovim filmovima glumim neku budalu zaista se pitam što oni zapravo misle o meni". Nadovezao se i Brad Pitt riječima "Kada sam čuo da su pisali ulogu Chada misleći na mene onda doista ne znam trebam li biti polaskan ili uvrijeđen". Jedan talijanski novinar čak je pitao braću Coen "Kako ste se usudili praviti budalu od Clooneya i Pita" na što je Ethan Coen rekao "Dobrovoljno su pristali na to" a Joel je rekao "Nakon što smo snimili posljednju scenu filma, Clooney je rekao: 'To je to, više nećete raditi idiota od mene'".

Vezane vijesti

Ranojutarnje pressice u podne i propala 'maskarada'

Ranojutarnje pressice u podne i propala 'maskarada'

Ne volim konferencije za novinare koje počinju prije 13 sati. Rekao je to Brad Pitt u utorak u Cannesu, bilo je 11.20, ali, htio-ne htio, morao je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika