28.08.2008. / 13:26

Autor: Nina Tomljanović, Petra Horvat

GONG

Vlada nije otvorena prema svojim građanima

Vladin rad su, tvrde u GONG-u, pratili od početka ovog mandata a cilj je bio izvijestiti javnost o transparentnosti donošenja odluka

Predstavljajući rezultate šestomjesečnog nadzora rada Banskih dvora predstavnici udruge GONG su ustvrdili da hrvatska Vlada ne radi otvoreno te da na taj način krši načela dobrog vladanja i odgovornosti prema građanima.

Vladin rad su, tvrde u GONG-u, pratili od početka ovog mandata a cilj je bio izvijestiti javnost o transparentnosti donošenja odluka. Naglasak su stavili na pravovremeno objavljivanje dnevnih redova i materijala s otvorenih i zatvorenih sjednica te dostupnost i objavljivanje ostalih odluka.

Najveći su problem, kaže predsjednica GONG-a Suzana Jašić, zatvorene sjednice Vlade s koje dolaze priopćenja koja nisu potpuna, iako prema poslovniku Vlada o svemu to se na takvim sjednicama događa mora izvijestiti javnost u roku od sat vremena.

U Vladinom poslovniku, dodaje Suzana Jašić, se ne spominje mogućnost državanja telefonskih sjednica, iako su one učestala pojava. "Po priopćenjima ispada da se na zatvorenim sjednicama donose odluke samo o razrješenjima i imenovanjima, a apsurdno je da se i dnevni red s takvih sjednica proglašava tajnim", rekla je Jašić.

Dodaje kako na internetskim stranicama hrvatske Vlade nije objavljena niti jedna odluka sa zatvorene sjednice o dodjeli novca, iako je riječ o proračunskim sredstvima svih hrvatskih građana. "Drugim kanalima doznali smo da je pred izbore 70 milijuna kuna dodijeljeno Katoličkoj crkvi, a na Vladinim stranicama nismo uspjeli pronaći niti podatak o donaciji dodijeljenoj GONG-u", kazala je Jašić.

Iz GONG-a smatraju da Vlada ovakvom praksom omalovažava Zakon o pravu na pristup informacijama i daje loš primjer ministarstvima, županijama i drugim nižim tijelima javne vlasti.

GONG je izvještaj u kojem su hrvatski primjer usporedili s otvorenošću vlade u Estoniji, Švedskoj i Češkoj, među ostalim, uputio i Europskoj komisiji te OESS-u.

Mehun odbacio optužbe GONG-a

Glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun danas je odbacio optužbe udruge GONG da je rad Vlade netrensparentan, te da javnost nema uvide u odluke koje Vlada donosi na zatvorenim sjednicama. Mehun je napomenuo kako većina Vlada europskih zemalja njeguje praksu otvorenih i zatvorenih sjednica, te da hrvatska Vlada po tome nije izuzetak.

"U šest mjeseci ove Vlade u njezin se ured za informiranje nije obratio nitko iz GONG-a s bilo kakvim pitanjem", rekao je Mehun, a na tvrdnju da su pitanja postavljali aktivisti, ne pozivajući se na udrugu, odgovorio je da su građani dosad postavili oko 1500 upita, te da je odgovoreno na više od 95 posto pitanja.

Glasnogovornik tvrdi kako je sve to dokumentirano u urudžbenom zapisniku odjela za građane. "Između ostalog, dokumentirana je i molba jednog građanina da mu premijer pomogne nabaviti skuter", dodao je. Primjedbu GONG-a da materijal za vladine sjednice nije dostupan na vrijeme Mehun je komentirao riječima: 'Vlada radi u petoj, a ponekad i u šestoj brzini, zbog čega se nacrti donose na koordinacijama neposredno pred početak vladinih sjednica'.

Glasnogovornik je naglasio da su svi dokumenti javnosti dostupni nakon sjednica, čim prođu stručnu obradu, a ustvrdio je da Vlada objavljuje sve odluke sa zatvorenih sjednica koje nisu zaštićene oznakom tajnosti.

GONG reagirao na Mehunovu izjavu

Udruga GONG je istaknula da se sa zatvorenih sjednica hrvatske Vlade ne objavljuju dnevni redovi ni teme o kojima se raspravljalo, kao što je to slučaj kod vlada koje imaju praksu zatvorenih sjednica, te pita kako to da dnevni redovi sjednica hrvatske Vlade mogu biti tajni. GONG je reagirao na današnje izjave glasnogovornika Vlade Zlatka Mehuna da "većina vlada europskih zemalja njeguje praksu otvorenih i zatvorenih sjednica, pa i hrvatska Vlada po tome nije nikakav izuzetak" te da su "svi dokumenti javnosti dostupni nakon sjednica, čim prođu stručnu obradu", kao i da Vlada objavljuje sve odluke sa zatvorenih sjednica koje nisu zaštićene oznakom tajnosti.

U svom priopćenju, GONG je istaknuo kako posjeduju dokumentaciju, odnosno odgovore dobivene iz Vlade da su odbijeni zahtjevi građana koji su tražili dnevene redove sa zatvorenih sjednica, sa objašnjenjem da su ti dnevni redovi tajni. GONG dodaje kako, budući da ih ne objavljuje, zaključuju da Vlada većinu odluka na zatvorenim sjednicama štiti oznakom tajnosti. "Vlada na svojim internetskim stranicama, u dijelu 'Sjednice i odluke Vlade RH', nije objavila dnevne radove i materijale s ukupno pet svojih sjednica", stoji u priopćenju, gdje je dodano kako građani stoga ne znaju o čemu je Vlada raspravljala i odlučivala na 10., 18., 20., 21. i 29. sjednici.

U priopćenju GONGA stoji i da su aktivisti te udruge kao i građani Vladi postavljali pitanja oko odluka i dnevnih redova pisanim putem, te da GONG posjeduje dokumentaciju koja to dokazuje.  "Time je GONG odgovorio na tvrdnju glasnogovornika Mehuna da se u šest mjeseci mandata sadašnje Vlade u Ured za informiranje nije obratio nitko iz GONG-a s bilo kakvim pitanjem i da su pitanja postavljali aktivisti ne pozivajući se na udrugu, te da je odgovoreno na više od 95 posto od ukupno 1500 upita građana", stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednica GONG-a Suzana Jašić.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika