28.08.2008. / 16:29

Autor: Petra Horvat

Crno tržište

Makarski inspektori zatvorili 72 turistička objekta

Vlasnici privatnog smještaja tvrde kako je crno tržište i dalje ostalo netaknuto, a u Državnom inspektoratu tvrde kako se radi o neregistriranim iznajmljivačima kod kojih ključ i novac idu 'iz ruke u ruku'

Državni je inspektorat ove godine, zbog rada na crno, zatvorio 72 turistička objekta u Makarskom primorju. Ove je godine provedeno oko 20 posto više nadzora nego lani, odnosno, 40-ak inspektora je provelo 840 nadzora. Udarnom akcijom utvrđeno je više od 400 prekršaja, podignuto je 212 optužnih prijedloga Općinskom državnom odvjetništvu, a zatvorena su 72 objekta, među kojima i objekt u Drveniku s 54 postelja te stambena zgrada u Baškoj vodi s 28 stanova.

Inspektori su provodili inspekcije od Brela do općine Gradac i na terenu su odmah naplatili 139 kazni u ukupnom iznosu od 176 tisuća kuna. Također, izvršena je inspekcija i u mjestima koja nisu nadomak moru. Vlasnici privatnog smještaja tvrde kako je crno tržište ostalo većim dijelom netaknuto, no u Državnom inspektoratu napominju kako je riječ prvenstveno o kućama neregistriranih iznajmljivača kao i stanovima u kojima ključ i novac idu 'iz ruke u ruku'.

"Takvih stanova samo u Makarskoj ima više od tisuću pa se računa da oko 3500 neregistriranih gostiju odmor provodi u stanovima u vlasništvu hrvatskih i drugih državljana", tvrdi gradonačelnik Marko Ožić Bebek. U Državnom inspektoratu napominju da ne postoji manjak volje za obradu crnog tržišta, već da je riječ o dugotrajnom postupku koji iziskuje vrijeme i dodatne dozvole.

"Akcija Državnog inspektorata vrlo je dobro odrađena", tvrdi direktor makarskog Turističkog ureda Davor Glavina koji je dodao i kako do idućeg ljeta treba stvoriti još kvalitetnije uvjete za inspekciju.

Vezane vijesti

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do svibnja ove godine broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima činio je udio od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika