29.08.2008. / 08:14

Autor: Dean Sinovčić

Venecija 2. dan

Clooney i Pit pobjegli s vlastitog partyja

Nakon što sam se raspitao, rečeno mi je kako su Clooney i Pitt ušli, mahnuli uzvanicima, i otišli nakon samo 10 minuta. Gdje su oišli? Otišli su u hotel Cipriani u Veneciji gdje je Clooney organizirao party za 150 uzvanika i naslovio ga «Večera za Darfur» a nas, sve ostale, ostavili na Lidu

Otvorenje festivala u Veneciji završeno je u srijedu uvečer partyjem na plaži hotela Excelsior. Mjesto i vrijeme su tradicionalni, ispod ogromnog plastičnog krova pozove se 1200 uzvanika koji uživaju u proslavi. S obzirom da je festival otvoren filmom «Burn After Reading» sa Bradom Pittom i Georgeom Cooneyem, pomislio sam kako to nikako ne može biti loš party. No, što se dogodilo? Nisam stigao točno u 22 sata, kada je party počinjao, već u 22.20, i shvatio da partyju, od glumaca i redatelja filma, prisustvuje samo Tilda Swinton. Nakon što sam se raspitao, rečeno mi je kako su Clooney i Pitt ušli, mahnuli uzvanicima, i otišli nakon samo 10 minuta. Gdje su oišli? Otišli su u hotel Cipriani u Veneciji gdje je Clooney organizirao party za 150 uzvanika i naslovio ga «Večera za Darfur» a nas, sve ostale, ostavili na Lidu. Što se tiče hrane, nisam imao razloga buniti se što jedem bez njih u društvu. Antipasti su bili lagano dimljeni norveški losos, baby mozzarella sa  melancanama i bosiljkom te toskanski sir Stracciatella sa pečenim žutim paprikama i bosiljkom. Za primo piatto se moglo birati između pilaf riže sa repovima škampa i umakom od jastoga, zatim malim okruglicama od krumpira sa graškom u pesto umaku, tjestenina sa svježim rajčicama u pesto umaku te riblja pita. Za glavno jelo, secondo piatto,  ponuđen je zubatac sa bademima, losos u tijestu, teletina sa senfom i timijanom i riba u soli a kao prilog nudili su se šparoge u parmezanu, hrskavo povrće te zapečene tikvice. Kolača je, nakon toga, bilo u izobilju, a najviše se pio Suade savignon i Clamore rosso nudo, oba iz prošle godine.

Problem je bio što su uzvanici vrlo brzo počeli napuštati party. Claudia Schiffer, koja se nevjerojatno strpljivo fotografirala sa svakim omalenim Talijanom koji njoj je prišao, napustila je party u 23.15, deset minuta kasnije otišla je Tilda Swinton, 15 minuta iza nje otišao je predsjednik žirija ovogodišnjeg festivala Wim Wenders. Nas upornije su u dvadeset minuta iza ponoći zamolili da polako krenemo prema izlazu je party završava. Nije čak bilo ni uobičajenog vatrometa, a za usporedbu, prošlogodišnje otvorenje s filmom «Okajanje» je oko jedan iza ponoći tek imalo svoj vrhunac. Očigledno da je razočaranje ranim odlaskom Clooneya i Pitta bilo preveliko.

Na odlasku s partyja sreo sam 41-godišnjeg Mattea Marzotta, donedavnog predsjednika kompanije Valentino. Naime, prije 10 godina kompanija Valentino prodana je kompaniji HDP koja ju je četiri godine kasnije, za daleko višu cijenu, prodala kompaniji koju vodi obitelj Marzotto. S obzirom da je u četvrtak prikazan dokumentarni film «Valentino: The Last Emperor» o životu modnog dizajnera Valentina Garavanija, Matteo Marzotto nam je rekao kako zna da u filmu Valentino i njegov partner Giancarlo Giammatti ne govore o njemu biranim riječima. I doista, u četvrtak ujutro, na novinarskoj projekciji filma, shvatili smo da je Marzotto bio u pravu. Na projekciju je došao i Valentino, i Giammatti, ali i Eva Herzigova. Zanimala vas visoka moda ili ne, u filmu morate uživati. 76-godišnji Valentino, koji je u siječnju ove godine otišao u mirovinu, ne krije ništa, čak ni suze. Suze, kada prima orden Legije časti u Parizu, kada otvara retrospektivu svojih radova u rimskom muzeju i kada 1998. godine prodaje kompaniju.

Dokumentarac je briljantan, to nije samo priča o Valentinu, već i o situaciji u modnom svijetu u koju su ušli financijeri koji shvaćaju da je modni svijet tvornica novaca te kupuju poznate modne kompanije. Tako je tvrtka Valentino i dospjela u ruke obitelji  Marzotto, a Giammatti i Valentino objašnjavaju da je taj momak nitko i ništa te da su oni ti koji još uvijek odlučuju o svemu. Giammati je iznimno zanimljiva osoba, već 45 godina Valentinov poslovni partner i ljubavnik, onaj koji je u Valentinov kreativni nered uvijek unosio red i mir i koji je iznimno zaslužan za Valentinov uspjeh. Ne nedostaje ni humora, kao kada nakon jednog govora pred  novinarima Valentino pita Giammatija «kakav sam bio?» a on mu odgovara «Previše si se nakvarcao, ne bi ti ništa falilo da se manje kvarcaš». Na kraju projekcije, svi su se novinari ustali i pet minuta neprekidno pljeskali, a nakvarcani Valentino se ustao i poput nekog rimskog imperatora mahao prema novinarima. Neka mu bude, potpuno je zaslužio taj pljesak. 

Vezane vijesti

Voda koncesionarima

Voda koncesionarima

Prvi regionalni festival vode, kojeg je inicirala najveća regionalna izdavačka kuća Europa press holding, a organizirao Jutarnji list započeo je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika