29.08.2008. / 08:29

Autor: Katarina Zorić

Washington

Obama prihvatio kandidaturu za predsjednika SAD-a

"S dubokom zahvalnošću i velikom poniznošću prihvaćam vašu kandidaturu za predsjednika SAD", rekao je Obama pred esktatičnom publikom

Barack Obama prihvatio je kandidaturu Demokratske stranke za predsjednika SAD, postavši prvi crnački političar u američkoj povijesti koji je osvojio nominaciju jedne velike stranke. Pred  više od 80.000 pristaša na stadionu Invesco Field u Denveru obećao je rješavanje gospodarskih teškoća koje pogađaju većinu Amerikanaca i obnovu narušenog ugleda SAD u svijetu.

"S dubokom zahvalnošću i velikom poniznošću prihvaćam vašu kandidaturu za predsjednika SAD", rekao je Obama pred esktatičnom publikom koja ga je dočekala dugim pljeskom i skandiranjem "Promjena!" i "Da, mi možemo!", vodećim sloganima njegove kampanje.

U nadahnutom, gotovo 50-minutnom govoru, praćenom ovacijama punog stadiona na kojem je bilo 84.000 ljudi, Obama je okrivio "propalu politiku u Washingtonu i neuspješnu politiku Georgea W. Busha" što je svakoga dana sve više Amerikanaca bez posla, ili radi više za manju plaću, na ovrhama ostaje bez kuća, te ne može plaćati školarinu za djecu ili napuniti automobilske spremnike.

"Večeras kažem ljudima u Americi, demokratima i republikancima diljem ove sjajne zemlje - dosta! Amerika je bolja od ovih posljednjih osam godina. Mi smo bolja zemlja od toga", rekao je Obama.

Odajući počast republikanskom protukandidatu Johnu McCainu za hrabrost pokazanu tijekom zarobljeništva u Vijetnamu i za službu zemlji, Obama je ustvrdio da McCain jednostavno nije dorastao zadaći rješavanja američkih gospodarskih i vanjskopolitičkih problema.

Odbacio je i glavne prigovore republikanaca da demokrati ne mogu zajamčiti sigurnost zemlje, te da on osobno nema iskustva za vrhovnog zapovjednika vojske.

"Mi smo stranka Roosevelta i Kennedya. I nemojte mi govoriti da demokrati neće braniti zemlju. Nemojte mi govoriti da nam demokrati neće održati sigurnost", temperamentno je ustvrdio Obama.

Također je obećao da će završiti rat u Iraku i borbu protiv al-Qaide i talibana u Afganistanu.Najavio je da planira primjeniti "izravnu diplomaciju" prema Iranu, kako bi spriječio da režim u Teheranu pribavi nuklearno oružje.

"Obnovit ću naš moralni položaj kako bi Amerika ponovo mogla biti najveća nada za one koji traže slobodu, koji teže životu u miru i žude za boljom budućnošću", obećao je Obama.

Najavio je i smanjenje poreza za 95 posto svih zaposlenih obitelji u SAD-u, dostupno zdravstveno osiguranje za sve, mogućnost vrhunskog školovanja za svu djecu, izjednačavanje plaća muškaraca i žena za isti rad, slobodnije sindikalno organiziranje, zaštitu prava homoseksualaca te druge poteze koji proistječu iz temeljnih postulata Demokratske stranke.

Obećao je da će za 10 godina osloboditi SAD ovisnosti o nafti s Bliskog istoka, razvijati alternative izvore energije i prednjačiti u borbi protiv klimatskih promjena.

47-godišnji Obama koji je na početku utrke za demokratsku nominaciju smatran autsajderom, osvrnuo se i na činjenicu da je postao afričko-američkim kandidatom za predsjednika SAD-a točno na 45. obljetnicu poznatog govora Marina Luthera Kinga "I have a dream", u Washingtonu, 28. kolovoza 1963.

Stožer Johna McCaina odmah je priopćenjem oštro odgovorio na Obamin govor, ističući kako su njegova obećanja zavaravanje javnosti jer u Senatu nije pokazao spremnost na dvostranačku suradnju, glasovao je za povećanje poreza svima koji zarađuju više od 42.000 dolara godišnje i protiv financiranja američkih snaga koje su na ratištu.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika