29.08.2008. / 12:05

Autor: Nina Tomljanović, Katarina Zorić

Garaža i Selotejp

Odgođeno suđenje Glavašu i ostalim optuženicima

Glavaš i ostali optuženi su za zlostavljanja i ubojstva u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu obranu, kojemu je Glavaš 1991. bio na čelu, te za ubojstvo deset civila na obali Drave. U javnosti su ti predmeti poznati kao slučajevi "garaža" i "selotejp"

Suđenje Branimiru Glavašu te ostalim optuženicima za ratni zločin nad osječkim Srbima, koje se trebalo nastaviti danas na zagrebačkom Županijskom sudu, odgođeno je zbog nedolaska branitelja drugooptuženoga Ivice Krnjaka.

Prije početka rasprave, odvjetnik Domagoj Rešetar je javio da je obolio od akutnoga bronhitisa, no sud je to ocijenio odugovlačenjem postupka te je Krnjaku dodijelio braniteljicu po službenoj dužnosti. "Vijeće je ocijenilo da su dosadašnji postupci odvjetnika Domagoja Rešetara usmjereni na odugovlačenje toga kaznenog postupka i uz njega će se drugooptuženom Krnjaku postaviti braniteljica po službenoj dužnosti", rekao je sudac Željko Horvatović, prihvaćajući prijedlog predstavnice Državnog odvjetništva Jasmine Dolmagić.

Glavaš i ostali optuženi su za zlostavljanja i ubojstva u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu obranu, kojemu je Glavaš 1991. bio na čelu, te za ubojstvo deset civila na obali Drave. U javnosti su ti predmeti poznati kao slučajevi "garaža" i "selotejp".

U nešto manje od godinu dana u velikoj dvorani zagrebačkog Županijskog suda saslušan je niz svjedoka, među kojima i krunski svjedok Krunoslav Fehir te preživjela žrtva "garaže" Nikola Vasić. No, njihovi su iskazi ostali nepoznati jer su svjedočili "iza zatvorenih vrata". Neposredno uoči ljetne stanke svjedočilo je i više osječkih branitelja, među kojima i bivši pripadnici tzv. Prištapske bojne i Samostalne uskočke satnije.

Nakon niza štrajkova glađu Glavaš je uspio osigurati i da se brani sa slobode jer je nakon konstituiranja novog saziva Hrvatskog sabora za novoizabranog zastupnika odobren nastavak kaznenog progona, ali ne i pritvor. Ostali optuženici i dalje su pritvoreni.

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika