29.08.2008. / 12:28

Autor: Katarina Zorić

Južna Osetija:

Rusija će nas preuzeti i imati vojne baze

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i predsjednik Južne Osetije Eduard Kokojti o budućnosti Južne Osetije razgovarali su ovoga tjedna u Moskvi, rekao je južnoosetski dužnosnik Znaur Gasijev

Dužnosnici Južne Osetije objavili su da će službena Moskva potpuno integrirati u Rusiju njihov teritorij i na njemu uspostaviti svoje vojne baze, a o čemu će potpisati sporazum 2. rujna, prenose agencije.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i predsjednik Južne Osetije Eduard Kokojti o budućnosti Južne Osetije razgovarali su ovoga tjedna u Moskvi, rekao je južnoosetski dužnosnik Znaur Gasijev.

Rusija će "u nekoliko godina" ili ranije apsorbirati Južnu Osetiju, a takvo stajalište "čvrsto podupiru obojica predsjednika", kaže Gasijev. Glasnogovornica Kremlja takvu informaciju nema i odbila ju je komentirati, piše agencija AP.

Agencije AFP i dpa prenose da su Moskva i Chinvali dogovorile uspostavu vojnih bazi. "Potpisati ćemo s Rusijom sporazum o međudržavnoj suradnji i raspoređivanju ruskih vojnih baza na teritoriju Južne Osetije. Bit će to 2. rujna", rekao je Tarzan Kokojti.

Moskva će u Abhaziji imati dvije vojne baze u Gudauti i Očamširi, a u Južnoj Osetiji u gradu Džavi, javlja dpa pozivajući se na Interfax. U tim vojnim bazama će reaktivirati postrojenja iz sovjetskog vremena, dodaje dpa.

Moskva je priznanjem neovisnosti Južne Osetije i Abahazije, dviju gruzijskih odmetnutih republika izazvala krizu u svojim odnosima sa Zapadom. Nije, međutim, uspjela ni pridobiti Kinu i četiri bivše sovjetske republike da priznaju neovisnost tih gruzijskih područja.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika