29.08.2008. / 15:47

Autor: Petra Horvat

Den Haag

Karadžić se nije izjasnio o krivnji

Pravila suda nalažu da se u slučaju kada se optuženik odbije izjasniti o krivnji, automatski unosi u zapisnik da se ne osjeća krivim

Radovan Karadžić, haški optuženik, bivši vođa bosanskih Srba danas se odbio pred raspravnim vijećem Haškog suda izjasniti o krivnji prema optužnici koja ga tereti za ratne zločine i genocid. Procedura suda nalaže da se, ukoliko se optuženik odbije izjasniti o krivnji, automatski u zapisnik unosi da se optuženik ne osjeća krivim. Budući da se Karadžić odbio izjasniti, sudac Iain Bonomy, predsjedatelj sudskim vijećem, automatski je u zapisnik unio da se Karadžić ne osjeća krivim.

Bivši vođa bosnaskih Srba već se na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom 31. srpnja odbio izjasniti o krivnji, uz objašnjenje da očekuje novu optužnicu koju je haško tužiteljstvo najavilo. Haški sud je 1995. podigao zajedničku optužnicu protiv Karadžića i zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, a teretilo ih se za ratne zločine i etničko čišćenje u BiH, uključujući višegodišnje napade i opsadu Sarajeva u kojem su poginule tisuće ljudi. Par mjeseci kasnije optužnici je pridodan i genocid u Srebrenici u kojem je u srpnju te godine pobijeno više od osam tisuća Bošnjaka.

Haško tužiteljstvo je 2000. razdvojilo taj sudski predmet i podiglo dvije odvojene optužnice protiv Karadžića i Mladića. prema toj optužnici, koja je napisana na 27 stranica, Karadžić je optužen po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti po ukupno 11 točaka.

Dvije točke se odnose na genocid, pet za zločine protiv čovječnosti, jednu za tešku povredu Ženevskih konvencija iz 1949. i tri za kršenje zakona i običaja ratovanja koje se odnose na etničko čišćenje. Karadžić je uhićen 21. srpnja u beogradu, nakon 13 godina skrivanja, a Haškom tribunalu je izručen 30. srpnja.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika