30.08.2008. / 18:46

Autor: Nina Tomljanović

Rusija-Gruzija

Schwarzenberg: Saakašvili je postupio najblaže rečeno glupo

Schwarzenberg je kazao kako Prag podržava brzo primanje Gruzije u NATO, ustvrdivši da je odgoda primanja samo potaknula Rusiju da riješi situaciju na terenu

U intervjuu za njemački časopis Der Spiegel, češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg upozorio je da Rusiji ne bi trebalo popuštati uz napomenu kako se ipak protivi uvođenju sankcija Moskvi.

Schwarzenberg je kazao kako Prag podržava brzo primanje Gruzije u NATO, ustvrdivši da je odgoda primanja samo potaknula Rusiju da riješi situaciju na terenu."Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili postupio je, najblaže rečeno, glupo, ali moramo uzeti u obzir i razmjere ruskih provokacija", rekao je on.

Schwarzenberg je također rekao da je Moskva podržavala ciljeve separatista te da su ruske razmještene na položaje početkom ljeta. Ruski zrakoplovi namjerno su prelijetali gruzijski teritorij. Dijelovi gruzijskog teritorija i dalje su okupirani", rekao je češki ministar vanjskih poslova.

"Mi Česi naučili smo kroz povijest da se strašljivost ne isplati. Popuštanje nije alternativa", dodao je, pozivajući na "iskrene i odvažne" razgovore s Rusijom.

"Moramo nedvosmisleno poručiti da neće biti povratka na staro s Europskom unijom prije nego Rusija povuče svoje snage iz Gruzije", rekao je te dodao kako ipak ne podržava sankcije.

"One rijetko pogađaju one koje bi trebale pogoditi", kazao je. "Moramo pokazati ruskom predsjedniku Dmitriju Medvedovu i premijeru Vladimiru Putinu koliko štete nanose svojoj zemlji."

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika