01.09.2008. / 14:58

Autor: Mateja Šarlija

Posljedice rusko-gruzijskog sukoba

Blokada pregovora EU i Rusije

Moglo bi se dogoditi da se odgodi drugi krug pregovora o snažnijoj suradnji EU i Rusije koji je bio prvobitno predviđen za 15. i 16.rujna, ali i potpuno prekidanje pregovora o ukidanju viza za ruske državljane

Uoči izvanrednog summita Europske unije na temu Gruzije koji će se održati danas u Bruxellesu, glasnogovornik britanskog premijera Gordona Browna izjavio je kako će se Velika Britanija na tom summitu zalagati da se odgode pregovori o pojačanom partenrstvu koje je prije nekog vremena Europska unija pokrenula s Rusijom.

Iako EU oštro osuđuje to što Rusija ne poštuje u potpunosti mirovni plan u šest točaka što je i bio povod summitu, ipak se protiv nje ne očekuju nikakve sankcije, prenose agencije. Moglo bi se, međutim, dogoditi da se odgodi drugi krug pregovora o snažnijoj suradnji EU i Rusije koji je bio prvobitno predviđen za 15. i 16.rujna, ali i potpuno prekidanje pregovora o ukidanju viza za ruske državljane.

S druge strane, vjerojatno je da će se u znak potpore Gruziji izglasati da se olakša postupak za izdavanje viza njenim državljanima, kao i stvaranje sporazuma o slobodnoj trgovini s tom zemljom.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika