Objavljeno u Nacionalu br. 668, 2008-09-02

Autor: Marko Biočina

Povratak otetim ruševinama

Ivan Jakovčić-selo moje malo

Istarski župan i čelnik IDS-a otkriva zašto je odlučio ponovno od općine Grožnjan kupiti zaselak Sveti Juraj koji ga je prije nekoliko godina, kada mu je oduzet sudskom odlukom, umalo stajao političke karijere

Ivan Jakovčić kaže da će obnoviti tri ruševne kuće i crkvicu u Sv. Jurju te da taj istarski zaselak u budućnosti vidi kao svoj novi domIvan Jakovčić kaže da će obnoviti tri ruševne kuće i crkvicu u Sv. Jurju te da taj istarski zaselak u budućnosti vidi kao svoj novi domIstarski župan Ivan Jakovčić pobijedio je na javnom natječaju koji je raspisala općina Grožnjan u Istri, a kojim se prodaju dvije stare kamene kuće i pripadajući komad zemlje u zaselku Sv. Juraj. Iste te kuće Jakovčić je već jednom kupio od općine, i to 1996. godine, kad mu je nakon izravne pogodbe općina nekretnine prodala za 20 tisuća njemačkih maraka. Ipak, 2000. godine Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je postupak protiv Jakovčića tvrdeći da je kupoprodaja bila nezakonita, jer nije proveden javni natječaj. Nakon tri godine Općinski sud u Bujama presudio je u korist tužiteljstva, a tu je presudu tri godine kasnije potvrdio i Županijski sud u Puli.

Tako je Jakovčić bio prisiljen ponovno, ovaj put na legalan način, otkupiti dio zaselka koji je počeo obnavljati još prije deset godina. Jakovčić je ovaj put za Sv. Juraj ponudio nešto više od 2 milijuna kuna, a kako mu je sud priznao da je u obnovu objekata u međuvremenu uložio oko 1,5 milijuna kuna, za ostvarivanje vlasništva nad zaselkom će morati uplatiti još pola milijuna kuna. Tako je nakon 12 godina Jakovčić napokon postao punopravni vlasnik tog istarskog zaselka, te se može posvetiti pripremama za iduće lokalne izbore. Prvi put lokalni će se čelnici birati izravno, a poznavatelji političkih prilika u Istri procjenjuju kako bi ozbiljan protivnik Jakovčiću za mjesto župana mogao biti član uprave rovinjske Adris Grupe i jedan od najbogatijih Hrvata Plinio Cuccurin, koji navodno ozbiljno razmišlja o kandidaturi.

NACIONAL: Jeste li zadovoljni što ste nakon 12 godina napokon riješili sve probleme oko kupovine Sv. Jurja?

Jedini sam se javio na natječaj, tako da je vrlo izvjesno da ću napokon postati vlasnik. Drago mi je da nakon toliko vremena napokon mogu krenuti s obnovom. Svima je poznato da sam 1996. godine kupio to selo u najboljoj namjeri da ga obnovim i sebi omogućim nešto što me jako privlači, a to je život na selu. Ono što se dogodilo u međuvremnu je da je selo Sv. Juraj postalo svojevrsni simbol obnove središnje Istre. To je bio prvi slučaj da netko kreće u obnovu starih kamenih kuća u Istri, a danas je to trend, takve kuće su atraktivne, vrlo skupe i vrlo je teško naći neku koja se uopće može kupiti.

NACIONAL: Nije li pomalo pretenciozno pretpostaviti kako ste upravo vi pokrenuli trend obnove starih kamenih kuća u središnjoj Istri?
- Uvjeren sam kako je upravo moj slučaj potaknuo mnoge druge da krenu u takve projekte. Prije deset godina nitko nije vidio potencijal tih kuća. Moji najbliži prijatelji su mi govorili da sam lud što svoj novac ulažem u neku ruševinu u istarskoj zabiti. Čak mi je i Damir Kajin savjetovao da mi je pametnije da novac koji sam zaradio kao poduzetnik uložim u nekretnine u svom rodnom gradu Poreču.


Ministarstvo zaštite okoliša srušilo je vinski podrum koji je Jakovčić sagradio bez potrebnih dozvola ispod jedne od kuća u Sv. JurjuMinistarstvo zaštite okoliša srušilo je vinski podrum koji je Jakovčić sagradio bez potrebnih dozvola ispod jedne od kuća u Sv. JurjuNACIONAL: Općinski sud u Bujama i Županijski sud u Puli su procijenili kako ste kupovinom sela Sv. Juraj direktnom pogodbom prekršili zakon. Ipak, vi ste godinama ponavljali da se radi o političkom procesu. Zašto?

- Ja sam legalist i sudsku presudu poštujem, premda i dalje mislim da je bila nepravedna, jer je od više desetaka tisuća sličnih kupoprodaja u Hrvatskoj jedino ova moja poništena. No, činjenica je da sam u cijelom slučaju i ja napravio neke greške, pa onda neka sam i kažnjen. I dalje tvrdim da je cijeli proces bio politički motiviran. HDZ je preko Državnog odvjetništva pokrenuo proces protiv mene, neposredno prije trećesiječanjskih izbora. Sad se čini kako bi nakon više od deset godina cijela priča trebala završiti sretno.

NACIONAL: Što namjeravate učiniti u Sv. Jurju? Hoćete li živjeti tamo?
- Sv. Juraj vidim kao svoj dom u budućnosti, no postoji mogućnost da dio bude namijenjen za druge sadržaje. Naime, obnova cijelog sela zahtijeva značajna financijska sredstva, tako da ću morati pronaći način da zatvorim financijsku konstrukciju. Vrlo sam sklon ideji da u sklopu sela bude uređena i umjetnička galerija. Zaselak se sastoji od tri kuće i crkvice. Te objekte planiram urediti i obnoviti. Na okolnom zemljištu ću zasaditi masline i vinovu lozu, jer sam veliki obožavatelj vina. Ako sve bude u redu, ove zime ću ponovno pokrenuti radove na obnovi. Ambicija mi je da cijeli prostor bude reprezentativno uređen s konzervatorskog stajališta.

NACIONAL: Je li vam žao što ste uopće krenuli u cijeli taj projekt, s obzirom na sve probleme koje ste doživjeli zbog Sv. Jurja?
- Ni najmanje mi nije žao iako smatram kako sam u tom cijelom slučaju bio žrtva. Ali s druge strane, Sv. Juraj je zaista postao simbol obnove centralne Istre i to je u konačnici moj osobni i politički uspjeh. U neku je ruku normalno što su me politčki protivnici napadali, ali ti napadi ne znače baš puno ako se zna da u Općini Grožnjan IDS na izborima i dalje dobiva više od 70 posto.

NACIONAL: Kakve rezultate očekujete na sljedećim lokalnim izborima?
- Vjerujem da ćemo na izborima na razini Istre dobiti oko 50 posto. Napravili smo istraživanje koje je pokazalo da će u većini gradova IDS-ovi kandidati pobijediti u prvom krugu. Što se tiče mene, ja očekujem da ću biti IDS-ov kandidat za župana i prema istraživanju nije baš sigurno da samostalno mogu pobijediti u prvom krugu. No, u koaliciji s nekim od naših potencijalnih partnera, siguran sam da ćemo zabilježiti uvjerljivu izbornu pobjedu. Naš koalicijski potencijal je jako velik, možemo koalirati s SDP-om, HNS-om, HSS-om, HSLS-om, pa i HSU-om, s kojim imamo dobru suradnju u nekim mjestima.

Čelnik Adris grupe Plinio Cuccurin dosad je prva ozbiljna prijetnja Jakovčiću na lokalnim izborima za županaČelnik Adris grupe Plinio Cuccurin dosad je prva ozbiljna prijetnja Jakovčiću na lokalnim izborima za županaNACIONAL: Postoji li mogućnost da koalirate s HDZ-om?
- Ne postoji nikakva mogućnost da uđemo u koaliciju s HDZ-om. Oni će imati svog kandidata, a budući da se radi o najvećoj nacionalnoj stranci mislim da je to i normalno. Koga će oni izabrati ne znam, a iskreno govoreći to me ne zanima.

NACIONAL: Često hvalite suradnju s Vladom i premijerom Sanaderom, ali ne želite s njima koalirati na lokalnoj razini. Zašto?

- Više od desetljeća se HDZ prema Istri ponašao iznimno loše. Sanader je to donekle promijenio i pokušao stvoriti novu i bolju komunikaciju s nama. Bio bih naprosto glup da tu pruženu ruku nisam prihvatio. Vlada je podržala ključne istarske projekte. Istina je, oni se odvijaju previše sporo, ali ipak idu prema realizaciji. Nabrojit ću samo neke: Istarski ipsilon, projekt Brijuni rivijera, plinofikacija Istre, nova bolnica u Puli... Mi te projekte teško možemo realizirati bez suradnje s Vladom. Tako da u tim slučajevima mi surađujemo s HDZ-om, ali ta suradnja nema nikakvu političku pozadinu.

NACIONAL: Mnogi smatraju da bi vam puno opasniji protukandidat od HDZ-a mogao biti Plinio Cuccurin, drugi čovjek Adris Grupe. Što mislite o njegovu ulasku u politiku?
- Potpuno mi je jasno da je medijima zanimljiva mogućnost da se pojavi netko tko će biti jak protukandidat IDS-u u Istri, a posebno ako se radi o nekome kao što je gospodin Cuccurin koji je jedan od najbogatijih tajkuna u Hrvatskoj. Međutim, uvjeravam vas da je ta mogućnost građanima puno manje zanimljiva nego medijima, a građani su oni koji u konačnici odlučuju. Pitanje je hoće li se gospodin Cuccurin uopće kandidirati, najavljivalo se da će se kandidarti još za parlamentarne izbore pa se na kraju od toga odustalo. Ako do toga dođe, građanima ćemo poslati poruke na tu temu, ali bez da se previše opterećujemo njegovim ambicijama.

Jakovčić je uvjeren da je upravo on prije deset godina, kada je kupio nekretnine u Sv. Jurju, pokrenuo trend obnove starih kamenih kuća u IstriJakovčić je uvjeren da je upravo on prije deset godina, kada je kupio nekretnine u Sv. Jurju, pokrenuo trend obnove starih kamenih kuća u IstriNACIONAL: Kažete da vas protukandidati ne zabrinjavaju, ali teško možete zanemariti utjecaj Adrisa koji je jedna od najvećih kompanija u Istri.
- Ja apsolutno podržavam Adris i u nizu konkretnih situacija sam im pomogao. Posljednja takva je bila u slučaju LNG terminala, jer je Adris bio zainteresiran za varijantu da terminal bude smješten u Plominskom zaljevu. Adris je svakako jedna od najvažnijih tvrtki u Istri i meni je iznimno stalo do nje.

NACIONAL: Vaši politički protivnici pak tvrde kako nemate strategiju gospodarskog razvoja Istre.
- Na te je optužbe vrlo lako odgovoriti. Trenutačno je u Istri nezaposlenost manja od 5 posto. Mislim da je to najbolji pokazatelj uspješnosti naše politike gospodarskog razvoja Istre u proteklih deset godina. Takav razvoj posljedica je ulaganja i inovativnosti privatnog sektora, ali uz podršku i partnerski odnos s javnim sektorom. Po meni se razvoj Istre ne može temeljiti isključivo na turizmu, već i na snažnoj industriji, poljoprivredi i ostalim gospodarskim granama. Mnogi ne znaju da s istarski GDP više kreira od industrije nego od turizma. Uljanik, Adris, Cimos i ostale manje industrije u Istri generiraju veći prihod o turizma, dok turizam zapošljava više ljudi. Razvijati samo jednu gospodarsku granu na štetu ostalih bilo bi pogubno.

Jakovčić je prvi put kupio 1996. direktnom pogodbom od općine Grožnjan; selo se sastoji od tri ruševne kuće i crkviceJakovčić je prvi put kupio 1996. direktnom pogodbom od općine Grožnjan; selo se sastoji od tri ruševne kuće i crkviceNACIONAL: Je li to razlog zašto ste podržali gradnju Rockwoolove tvornice u Pićanu?
- Ja uopće nisam bio pobornik dolaska Rockwoola u Pićan, kao što se izvještavalo u nekim medijima. Gradnju tvornice su željeli ljudi koji žive u Pićanu, te predstavnici lokalne vlasti, koja je IDS-ova, ali su do te odluke došli potpuno samostalno. Kad su pregovarali s Rockwoolom ja sam im jasno rekao da ne mislim da je to najpametnije. Smatrao sam da je pametnije tamo napraviti dva golf igrališta i tri hotela, nego tvornicu. Pogotovo sam smatrao da je Rockwoolova tvornica neprikladna jer njezin visoki dimnjak narušava cijeli pejzaž te doline. No, građani su željeli tvornicu i ja im se kao župan nisam imao pravo suprotstaviti.

Vezane vijesti

'Neka Zrće presele u Istru. Ja se lako skinem'

'Neka Zrće presele u Istru. Ja se lako skinem'

Istarski župan Ivan Jakovčić uzburkao je duhove kada je prije nekoliko dana javno investitorima poručio da ne investiraju u Brijuni Rivijeru. U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika