02.09.2008. / 08:29

Autor: Nacionalova redakcija

Slučaj Zagrepčanka

Ništa od Ingrine 'Kravate' u Heinzelovoj

Iako će čelnici Zagrebačkog holdinga odluku o odabiru najboljeg ponuđača za zemljište Zagrepčanke u Heinzelovoj ulici javnosti obznaniti tek u petak 12. rujna, slabe su šanse da dođe do iznenađenja. Naime, već na otvaranju pristiglih ponuda bilo je jasno da je pobjednik natječaja Institut građevinarstva Hrvatske (IGH) koji je za 50.000 četvornih metara atraktivnog zemljišta ponudio najveći iznos od 45,6 milijuna eura. Drugi ponuđač bila je Ingra koja je ponudila 41,2 milijuna eura, a treći United Europe ulaganja, tvrtka u vlasništvu srbijanskog tajkuna Miroslava Miškovića, koja je Holdingu predala ponudu od 36,2 milijuna eura.

Budući da je predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović još na otvaranju ponude objasnio da je glavni prioritet pri odabiru partnera visina ponude, odmah je postalo jasno da je po tome pobjednik IGH, no ubrzo su se pojavile informacije da su preostala dva ponuđača uložila prigovore jer smatraju da IGH-ova ponuda nije ispunila sve uvjete iz natječaja. Naime, u dokumentaciji koju je IGH predao na natječaj nije se nalazila potvrda da je ta tvrtka uplatila polog za otkup dokumentacije, a riječ je o iznosu od pet tisuća kuna.

Međutim, Nacionalovi izvori ističu da taj nesporazum ne može ugroziti IGH-ovu ponudu, jer je riječ o omanjem nesporazumu: čelništvo Holdinga potvrdilo je da je IGH uplatio polog, no potvrda uplatnice zabunom je ostavljena u računovodstvu Holdinga, pa je to bio razlog zbog kojeg kopija tog dokumenta nije dospjela u dokumentaciju koju je IGH predao na natječaj. Budući da je nesporno da je polog uplaćen, u Holdingu smatraju da sitan previd ne može osporiti IGH-ovu ponudu. Ipak, preostala dva ponuđača očito su se hvatali za sve slamke, pa se posljednjih dana u stručnim krugovima ističe da Ingra i United Europa još uvijek vjeruju da bi mogli pobijediti IGH. To je još moguće jedino ako IGH nakon službenog odabira ne bude uplatio cjelokupni iznos od 45,6 milijuna eura u zadanim rokovima, što je malo izvjestan razvoj događaja.

Isto tako, konkurenti Jure Radića i njegove tvrtke posljednjih dana ističu da je IGH “uletio” na natječaj bez jasne vizije što namjerava učiniti s atraktivnim zemljištem, za razliku od drugih ponuđača koji su se potrudili osmisliti projekte. Tako je Nacional došao u posjed Ingrine dokumentacije, iz koje se može vidjeti da je ta tvrtka na nekadašnjem zemljištu Zagrepčanke planirala sagraditi veliki poslovno-stambeno-komercijalni centar kojim bi dominirao veliki neboder u obliku - kravate. Osim tih sadržaja, Ingra je planirala i izgradnju kulturnih sadržaja, pa bi na prostoru stare klaonice, koja je zaštićeni spomenik kulture, ta tvrtka sagradila muzej.

Na optužbe da IGH nema jasnu viziju što namjerava učiniti sa zemljištem koje će mu najvjerojatnije pripasti, čelni čovjek Jure Radić za Nacional je kazao: “Mi u IGH smatramo da je još rano za definiranje cijelog projekta, uostalom o tome ćemo morati razgovarati i s našim partnerima u Holdingu, jer nam je cilj izvući maksimum iz te lokacije, ali i zadovoljiti potrebe grada. Uostalom, za detaljnu razradu osnovnog projekta treba barem godina dana, a u tom razdoblju treba riješiti svu papirologiju. Tek onda slijede dvije godine građevinskih radova, no već 2012. imat ćemo prostore za prodaju. A što se tiče lijepih nacrta, mogli smo i mi slikati nekoliko nebodera u Dubaiju i to staviti u natječajnu dokumentaciju kao svoj prijedlog, ali to nije to”, zaključio je Jure Radić.

Vezane vijesti

Kako je URIHO oblačio Holding

Kako je URIHO oblačio Holding

Kako smo i najavili, Nacional počinje objavljivati dokumente o nezakonitostima u URIHO-u nakon što smo optuženi da radimo na štetu invalida. Sve… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika