Objavljeno u Nacionalu br. 668, 2008-09-02

Autor: Maroje Mihovilović

Američki izborni obrat

Kandidatkinja s puškom

Potpredsjednička kandidatkinja američke Republikanske stranke malo je poznata guvernerka slabo naseljene Aljaske koja želi zabraniti abortus, voli lov i hamburgere od sobovine

McCAIN - PALIN 2008. Todd Palin, njegova kći Piper, potpredsjednička kandidatkinja Sarah Palin, kćer Willow, John McCain i njegova supruga CindyMcCAIN - PALIN 2008. Todd Palin, njegova kći Piper, potpredsjednička kandidatkinja Sarah Palin, kćer Willow, John McCain i njegova supruga CindyU svojoj dugoj političkoj karijeri senator iz Arizone i republikanski predsjednički kandidat John McCain napravio je mnoštvo iznenađujućih odluka i poteza, ali malo što se može mjeriti s onim što je učinio prošlog petka. Na opće je iznenađenje objavio da je za svojeg potpredsjedničkog kandidata izabrao sasvim nepoznatu 44-godišnju guvernerku Aljaske Sarah Palin, ženu minimalnog političkog iskustva, koju je prije toga vidio samo jednom. Njegov izbor izazvao je buru komentara, mahom negativnih i sumnjičavih, ali neki su bili i oduševljeni, zato što je sasvim promijenio dinamiku sadašnje američke predsjedničke utrke, te jednim potezom zaustavio demokratsku propagandnu ofenzivu, pokrenutu na prošlotjednoj konvenciji demokratske stranke u Denveru.

Na toj je konvenciji demokratski kandidat Barack Obama održao programatski govor koji je trebao označiti kampanju u idućem razdoblju. No danas u SAD-u više nitko ne obraća pozornost na taj govor, kao i na izvanredni govor njegove supruge Michelle Obama, svi danas govore o Sarah Palin.Ona je sasvim drukčija od sadašnjih protagonista visoke američke politike. Rodila se u malom gradiću zabačenog sjevera američke savezne države Idaho, nedaleko od kanadske granice. Njen otac Charles Heath bio je školski nastavnik, majka Sarah školska tajnica. Obitelj se preselila na Aljasku dok je Sarah još bila dijete, u gradić Wasillu, te je ona tamo odrasla. Aljaska je po površini najveća američka savezna država, ali zbog vrlo nepovoljnih atmosferskih prilika tamo živi manje od 900.000 ljudi. Ona se tamo brzo prilagodila teškim prirodnim uvjetima te ih zavoljela, pa je s ocem išla u noćni lov na losove, mnogo je ribarila, bavila se sportom. U školi je dobila nadimak “Sarah Barakuda” zbog agresivnog načina igranja košarke. Bila je jako zgodna pa se natjecala na Miss Aljaske, bila na tom natjecanju druga, zahvaljujući čemu je dobila stipendiju za studij, te je diplomirala novinarstvo i političke znanosti.

Vrlo mlada udala za gimnazijskog kolegu Todda Palina. Rodila je petero djece, brinula se za njih, odvozila ih u školu i na utakmice školskog hokejskog tima, odlazila na roditeljske sastanke, te ju je to odvelo u politiku. Ušla je u školski odbor lokalne škole u Wasilli, otamo je ušla u gradsko vijeće, te na kraju postala i gradonačelnicom toga gradića od 8000 stanovnika. Kao predana vjernica politički je napredovala kroz redove Republikanske stranke, čijem konzervativnom krilu je pripadala. Podržavala je sve konzervativne stavove svoje stranke.


Ona je, tako, veliki protivnik pobačaja pa njoj samoj nije padalo na pamet da napravi pobačaj kad su joj liječnici rekli da će njeno peto dijete biti rođeno s Downovim sindromom. Nakon što se ovog travnja njen sin Trig rodio, izjavila je da je to najsavršenije Božje djelo. Ona je strastveni lovac, odlično poznaje oružje, pa je stoga na Aljasci jedna od tamošnjih vodećih članica konzervativne Nacionalne puškarske asocijacije, organizacije koja se bori da slobodno držanje oružja bude u SAD-u potpuno zajamčeno. Kako dobro poznaje oružje vidjelo se kada je nedavno posjetila Irak te tamo na streljani pucala iz vojničke puške M-16. Bila je u Iraku i stoga jer je njen najstariji sin, 19-godišnji Track, prošle godine pristupio u američku vojsku, a ove godine njegova će postrojba biti poslana u Irak. Ona dobro poznaje oružje i zato što jako voli ići u lov, a otkrila je da joj je najdraža hrana hamburger od sobova mesa.

Aljaska je savezna država koja najviše novca dobiva od eksploatacije nafte i plina. Kada je prije dvije godine na opće iznenađenje bila izabrana za guvernerku Aljaske, pobijedivši na izborima neke lokalne iskusne, ali korumpirane političare, snažno se založila za povećavanje proizvodnje nafte i plina na Aljasci širenjem naftnih i plinskih polja u neka područja koja su ekološki bila zaštićena. Njen muž Todd, također veliki ljubitelj lova i života u prirodi, poznat po tome što je četverostruki prvak u najvećoj trci snowmobila na svijetu, radi veći dio godine na jednoj naftnoj platformi, predsjednik je sindikata naftnih radnika na Aljasci, a ujedno - kada je sezona ribolova - vodi i obiteljsku ribarsku kompaniju. Sarah Palin je nešto malo nacionalne pozornosti skrenula na sebe samo 2006., kada je kao prva žena i najmlađa osoba u povijesti Aljaske s minimalnim iskustvom vođenja jednoga gradića izabrana za guvernerku Aljaske. Tada je časopis Vogue objavio članak o njoj. Vukla je nakon toga neke nespretne poteze, ali na nacionalnoj razini za nju nitko nije znao. Aljaska je daleko, a netko ju je mogao sresti samo kada bi dolazila na zajedničke skupove američkih guvernera. Tako ju je u veljači ove godine sasvim slučajno upravo na takvom skupu susreo i John McCain. Odmah mu se svidjela te je počeo o njoj razmišljati kao o potencijalnom potpredsjedničkom partneru, ali o tome nije javno govorio.

U POSJETI AFGANISTANU gdje se američki vojnici nalaze u misiji ISAF-aU POSJETI AFGANISTANU gdje se američki vojnici nalaze u misiji ISAF-aOko McCainove odluke u američkim medijima razvila se žestoka rasprava. Neki vodeći desničarski komentatori, među ostalim i radijski komentator Rush Limbaugh, pohvalili su taj izbor smatrajući da je time McCain zadao demokratskim rivalima težak udarac, a iz demokratskih krugova čuju se mišljenja da je McCain napravio vrlo riskantan potez koji će se na kraju pretvoriti u težak bumerang protiv njega samog. U liberalnom New York Timesu njegov se izbor ismijava, pa su podrugljive komentare napisale dvije vodeće komentatorice tog lista Marueen Dowd i Gail Collins. No desno orijentirani komentator tog lista William Kristol u kolumni pod naslovom “Zvijezda je rođena?” smatra da bi taj McCainov riskantni potez mogao biti dobar. Poznati demokratski izborni strateg Paul Begala, koji je 1992. zajedno s Jamesom Carvilleom vodio uspješnu predizbornu predsjedničku kampanju Billa Clintona, napisao je na internetskoj stranici američke TV-mreže CNN komentar pod naslovom “Zar je McCain poludio?” u kojem tvrdi da McCain treba “checkup from neck up” - “liječnički pregled od vrata nagore” zbog te odluke.

Spomenuta komentatorica New York Timesa Gail Collins smatra da je jedini stvarni razlog zbog čega je McCain uzeo Sarah Palin za svoju potpredsjedničku partnericu borba za ženske glasove, koje treba osvojiti nakon što je demokratska senatorica iz New Yorka Hillary Clinton ispala iz predizborne utrke. U ovom trenutku McCainu je jedini cilj da pobijedi na predsjedničkim izborima, te on povlači isključivo poteze koji tome mogu pridonijeti, ne razmišljajući o tome što će ti potezi kasnije značiti ako on pobijedi. Njemu je sada važno da privuče k sebi što veći broj ženskih birača Hillary Clinton, a tomu treba poslužiti upravo Sarah Palin koja je u svom prvom nastupnom govoru kao potpredsjednička kandidatkinja pozitivno govorila o Hillary Clinton i njenim biračima. No neki komentatori upozoravaju da je McCain podcijenio druge aspekte ovog imenovanja, koji će također utjecati na odnos birača prema republikanskoj listi. Čuju se pitanja nije li McCain sebi napravio štetu tim izborom, prikazavši se njime zapravo neodgovornim i sklonim riziku, što se biračima neće sviđati.

Neki novinski komentatori su opisujući novu poziciju Sarah Palin upotrijebili jednu neobičnu, ali znakovitu stilsku figuru rekavši da se ona sada nalazi “otkucaj srca od predsjedničkog mjesta”, pitajući pri tome je li ona na to spremna. Drugim riječima željeli su birače upozoriti na činjenicu da - ako danas 72-godišnjem McCainu nakon eventualne izborne pobjede i ulaska u Bijelu kuću otkaže srce ili iz nekog drugog razloga ode - onda će Sarah Palin postati predsjednicom SAD-a. A ona, opće je uvjerenje, za to nije spremna, pa će morati za to učiti “na novom radnom mjestu”. Pitanje je smije li si najveća svjetska sila dopustiti tako nešto, žele li takav rizik birači prihvatiti.

Njeni kritičari odmah su počeli konkretno upozoravati da ona nije kvalificirana za posao predsjednika SAD-a. Ustanovili su da Sarah Palin, ako se izuzmu službeni posjet susjednoj Kanadi te putovanja u Njemačku i Kuvajt gdje je posjetila tamo raspoređene pripadnike Nacionalne garde Aljaske, nikada nije bila u inozemstvu. Takva osoba teško da može pvoditi vanjsku politiku jedne supersile u ovo osjetljivo vrijeme kada ponovo počinje velika konfrontacija s Moskvom. Demokratima sklon tisak već je pokrenuo žestoku kampanju protiv nje, pa otkriva kojekakve dosad nepoznate negativne činjenice o njenoj kratkoj političkoj karijeri. Tako, na primjer, lokalni tisak na Aljasci tvrdi kako nije točna tvrdnja da je ona zaslužna za rušenje inicijative da se gradi jedan skup nepotrebni most na Aljasci, jer je ona u početku bila pobornik gradnje tog mosta. Otkrivaju se i druge neugodne lokalne afere, a pojavljuju se čak i vrlo gadne tvrdnje kako njeno peto dijete nije njeno nego dijete njene 17-godišnje kćeri. U ponedjeljak je McCainova kampanja opovrgnula te tvrdnje, objavivši da je 17-godišnja kćer Sarah Palin upravo u petom mjesecu trudnoće.

POSJET AMERIČKIM VOJNICIMA na liječenju u Landstuhlu u NjemačkojPOSJET AMERIČKIM VOJNICIMA na liječenju u Landstuhlu u NjemačkojVjerojatno će biti još podmetanja i falsifikata, ali nema sumnje da će biti za nju neugodnih istinitih tvrdnji, ali i pohvala. Ona će sada šezdeset dana biti velika tema medija, a to je McCain upravo i želio, da se piše o republikanskoj, a ne demokratskoj strani. On je bio svjestan da će sigurno biti mnogo napada na nju, ali medijski interes koji je stvorila promijenio je dinamiku predsjedničke kampanje u SAD-u, a to je on upravo želio.

Njemu publicitet treba da bi pobijedio na izborima, a o tome kakav će njena mladost i neiskustvo biti hendikep ako jednom uđu u Bijeli kuću, raspravljat će tada. McCain nikada nije tajio da potpredsjednički položaj smatra najbesmislenijim poslom u američkoj vladi. Uostalom, uvijek je govorio da ga osobno nikada ne bi prihvatio da mu ga ponude. Njemu je važno kako će se ona ponašati u sljedećih 60 dana do izbora. Ako se pokaže pametnom, spretnom, hrabrom i rječitom te stekne simpatije, ona bi mu mogla donijeti pobjedu. Ako se pokaže da je pogrešno riskirao s neiskusnom osobom, doživjet će katastrofalan poraz. Riskirao je nadajući se da će se obistiniti nešto što tvrde ljudi s Aljaske, da mnogi koji je dobro ne poznaju podcjenjuju Sarah Palin.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika