02.09.2008. / 08:39

Autor: Dean Sinovčić

Venecija 6. dan

Prelijepe talijanske glumice na uštogljenim zabavama

Kada je prije pet godina Marco Muller postao direktor festivala u Veneciji, jedna od osnovnih ideja bila je da Venecija pretekne Cannes i da postane najvažniji festival na svijetu. Međutim, ono u čemu Venecija neće preteći Cannes, koliko god se trudila, su partyji. Jednostavno, Lido je mali otok na kojem nema dovoljno klubova, diskoteka ili bilo kakvih drugih prostora u kojima bi se mogli održavati partyji ludi poput onih u Cannesu. Lido ujedno ne posjećuje toliko ljudi izvan filmske industrije kao Cannes, a jedina dobra stvar je ta što je na Lidu daleko lakše doći do pozivnice no u Cannesu. U Cannesu se pozivnice za partyje prodaju u rasponu cijena od 100 do 500 eura, na Lidu možete upasti na party čak i ako nemate pozivnicu. Zbog limitiranosti Lida najveći partyji rade se u Veneciji, ali u takvim slučajevima radi se pretežno o svečanim večerama, a to bez kasnijeg plesa do zore uz litre šampanjca i nije nešto osobito.

U nedjelju uvečer moglo se dobro vidjeti kako izgledaju partyji na Lidu. Naime, u hotelu Des Bains, najvećem pored Excelsiora, održana je gala dodjela godišnjih nagrada koje se zovu Kineo Cinema Italiano i dodjeljuju se talijanskim filmašima. Pobjednike biraju kino gledatelji, čitatelji filmskih magazina i članovi posebnog žirija. Svečanost je počela u devet sati uvečer, na travnjaku hotela, uz otvoreni bazen. Sat i pol vremena jelo se i pilo, nakon što je nestalo gomila talijanskih specijaliteta prešlo se na kolače, a onda su uzvanici pozvani da uđu u hotel, u veliku dvoranu koja se zove Lucino Visconti. Već je bezbrižna atmosfera na travnjaku govorila da to neće biti jako službena dodjela nagrada. Tako je i bilo, voditelji su na brzinu izgovarali imena nominiranih, po tri nominirana u svakoj kategoriji, a još brže bi proglasili pobjednika. Ništa od glamura, svaki pobjednik dobije prigodni kipić za doma u vitrinu, i to je to.

Iako je ove godine u raznim izborima najviše nagrada dobio film «Caos calmo», prikazan ove godine na berlinskom festivalu, u ovom je izboru samo dvije nagrade, za najboljeg sporednog glumca – Alessandro Gassman, sin čuvenog talijanskog glumca Vittoria Gassmana, i za sporednu glumicu Kasia Smutniak, Poljakinja koja živi u Rimu. Ostale nagrade raspoređene su podjednako između četiri filma koje vam neću navoditi jer vam ništa ne znače. Zanimljivo, u dvije kategorije, za najbolju glavnu žensku ulogu i najbolju sporednu žensku ulogu dodijeljene su dvije nagrade zbog istog broja glasova pa su tako najbolje glavne glumice Violante Placido, kcerka talijanskog redatelja i glumca Michela Placida i glumice Simonette Stefanelli,, i Vittoria Puccini a sporedne spomenuta Kasia Smutniak i Micaela Ramazzotti. Sve četiri su, vjerujte na riječ, prelijepe. Nakon proglašenja pobjednika došao je red na Natalie Portman koja je, kao što smo jučer pisali, dobila nagradu »Film za humanost» jer se kao glumica posvetila se humanitarnom radu. Ujedno je dobila ček na 50 tisuća dolara koji je poklonila organizaciji koja se bori za školovanje žena u Tanzaniji. Još šampanjca i velika torta, pa trk u Lancia bar na party Lancie.

Lancia je, kao i prošle godine, zauzela atraktivan prostor na terasi hotela Excelsior u koji se ulazi samo s posebnom propusnicom jer je unutra piće besplatno. U nedjelju je party započeo u 23 sata a uzvanici su bili, pretežno, oni isti koji su bili i u hotelu Des Bains na dodjeli filmskih nagrada. Onako siti navalili su u Lancia bar da se isplešu gdje je sve prštalo glazbom iz osamdesetih godina. Nije bilo DJ-a već je svirao one man band, što me podsjetilo na čuvenog Romana Butinu s početka osamdesetih na terasi restorana «Smokva» u Pagu, a pomagala mu je izvanredna pjevačica. Za one koji su još uvijek bili gladni nudile su se klasike poput rižota i tjestenina s plodovima mora, i opet boce i boce šampanjca.

Istovremeno, party je održao i jedan od najvećih sponzora festivala, tvrtka Jaeger-LeCoultre, ali ono su napravili ono s početka teksta. Gala večera za 200 uzvanika u Veneciji među kojima se našla i glumica Diane Krueger. Ako vam kažem da je u Veneciji nesnosno vruće, da se temperatura ne spušta ispod 30 stupnjeva, a na gala večeru morate doći uštogljeni, u odijelu, onda je jasno zašto nisam ni pitao pozivnicu za tu večeru.

Vezane vijesti

Ove godine neće se održati Libertas film festival

Ove godine neće se održati Libertas film festival

Nakon sedam uzastopnih izdanja, Libertas film festival ove se godine neće održati premda je bio planiran za kraj travnja. "Žao nam je što smo morali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika