02.09.2008. / 09:18

Autor: Katarina Zorić

Prekid pregovora s Moskvom

"EU prekidom pregovora kažnjava samu sebe"

"Riječ je o samokažnjavanju Europske unije jer ono ne pojačava vjerodostojnost EU-a kao partnera", rekao je Čižov nakon završetka izvanrednog summita Dvadesetsedmorice u Bruxellesu

Ruski veleposlanik pri Europskoj uniji Vladimir Čižov ocijenio je da se EU samokažnjava tako što prekida pregovore o jačanju partnerstva s Moskvom, ali je istaknuo da Rusija ipak neće dramatizirati oko novonastale situacije.

"Riječ je o samokažnjavanju Europske unije jer ono ne pojačava vjerodostojnost EU-a kao partnera", rekao je Čižov nakon završetka izvanrednog summita Dvadesetsedmorice u Bruxellesu.

"Nećemo dramatizirati. Ti pregovori i novi ugovor o partnerstvu ne trebaju nam više nego Europskoj uniji", dodao je, istakuvši da pregovaračima EU-a možda treba nešto više vremena da pripreme idući krug pregovora.

Šefovi država i vlada odlučili su na summitu da će prekinuti pregovore sve dok se ruske postrojbe razmještene u Gruziji ne vrate na svoje ranije položaje. "Mislim da se EU vara u svojoj procjeni stanja na terenu, jer je Rusija već povukla sva svoja pojačanja", rekao je Čižov.

Pregovori o strateškom partnerstvu s Moskvom koji su počeli u srpnju, a trebali su se nastaviti 15. rujna u Bruxellesu, trebali bi učvrstiti gospodarske, energetske i političke veze EU-a i Rusije.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika