02.09.2008. / 11:30

Autor: Hrvoje Šimičević

Novi japanski premijer?

Taro Aso odgovor liberala na gospodarsku krizu

Demokrati su zatražili i raspisivanje prijevremenih izbora, jer smatraju da je nedopustivo nakon dvije ostavke u dvije godine ne raspisati nove izbore za donji dom-dio parlamenta čiji članovi većinski podržavaju Liberalno demokratsku stranku

Nakon što je Yasuo Fukuda, dojučerašnji japanski premijer 'zbog nepopularnosti' dao ostavku, objavljeno je kako je glavni pretendent na tu poziciju bivši ministar vanjskih poslova Taro Aso. Aso, koji je trenutno glavni tajnik LDP-a, naslijediti će premijera koji je drugi za redom dao ostavku u manje od godinu dana-ostavivši za sobom gospodarski status quo koji je manifestiran ekonomijom na rubu recesije, te paralelno s tim rastućim nezadovoljstvom građana. Ukoliko postane premijer, Taro Aso će postati 11 premijer u 15 godina, koji iza sebe ima tri neuspješne kandidature.

"Kao netko tko je s njim razgovarao o tim pitanjima, uključujući i paket ekonomskih mjera, mislim da ispunjavam sve potrebne uvjete kako bih ga zamijenio", kazao je Aso, približivši retoriku samom Fukudi, koji je, kako je istaknuo, zbog moralne obveze morao otići. "Odlučio sam dati ostavku. Moramo se pripremiti za novo parlamentarno zasjedanje", rekao je Fukuda, čija se stranka LDP suočava s još jednim pritiskom Demokratske stranke Japana, većinske stranke u gornjem domu parlamenta.

Naime, Fukuda je stupio na dužnost u rujnu 2007. kada je izabran sa 60 posto glasova, ali mu je popularnost brzo pala. Od tada Demokratska stranka pruža znatan otpor u stvaranju parlamentarnog konsenzusa po ekonomskim pitanjima, što je u nekoliko navrata ozbiljno ugrozilo donošenje odluka važnih za japansko gospodarstvo. Demokrati su zatražili i raspisivanje prijevremenih izbora, jer smatraju da je nedopustivo nakon dvije ostavke u dvije godine ne raspisati nove izbore za donji dom-dio parlamenta čiji članovi većinski podržavaju Liberalno demokratsku stranku.

Vezane vijesti

Britanski premijer zaboravio kćer u pubu

Britanski premijer zaboravio kćer u pubu

Britanski premijer David Cameron zaboravio je svoju stariju kćer od osam godina u pubu gdje je ručao s obitelji, priznao je Downing Street u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika