02.09.2008. / 12:51

Autor: Mateja Šarlija

Google izazvao Microsoft

Google Chrome izravna konkurencija Internet Exploreru

Google-ov cilj je, kako sami tvrde, zauzeti vodeću poziciju u svim sektorima interneta, a ovim su izumom pokrenuli novi rat pretraživača kakav se pamti još iz devedesetih kad su se za tu poziciju nadmetali Explorer i Netscape

Konačno je potvrđeno ono što je dosad bila samo glasina koja je kružila među informatičkim znalcima- Google je pokrenuo vlastiti internetski pretraživač Google Chrome s kojim ima ambiciju izravno konkurirati dosad premoćnom Microsoftovom Internet Exploreru.

"Pokrećemo beta verziju Google Chrome-a u više od sto zemalja", objavljeno je u ponedjeljak na službenom Google-ovom blogu.

Pretraživač će se moći skinuti besplatno, a software će biti oslobođen prava i moći će se mijenjati i razvijati. U prvo će vrijeme biti raspoloživ samo preko Microsoftovog operativnog sustava Windows, ali se već 'intenzivno radi na osmišljavanju verzije za Mac i Linux operativne sustave', tvrde u Google-u.

Google-ov cilj je, kako sami tvrde, zauzeti vodeću poziciju u svim sektorima interneta, a ovim su izumom pokrenuli novi rat pretraživača kakav se pamti još iz devedesetih kad su se za tu poziciju nadmetali Explorer i Netscape.

Trenutačno je Explorer daleko ispred svih drugih pretraživača. Prema nekim procjenama koristi ga oko 60 posto korisnika u svijetu, dok prema drugim podacima premašuje i 80 posto, daleko ispred Mozille Firefoxa.

Borba za tržište budućnostiBudući da više nitko ne može zanemariti činjenicu da popularnost interneta iz godine u godinu strelovito raste, najveći moguli informatičkog svijeta počeli su borbu za što veći dio "tog kolača".

Google još zovu i "internetskim carom" jer ovladava u sve više sektora interneta, a najpoznatija je njegova tražilica koju koristi čak 60 posto korisnika interneta. Daleko iza njega je Yahoo s 20 posto, a Microsoft-ov MSN je na trećem mjestu s tek 8 posto, pokazuju istraživanja.

Razumljivo je stoga da je Microsoft u želji da konkurira Google-u na tom području bio dugo vremena zainteresiran za kupnju Yahoo-a te je prije nekoliko mjeseci ozbiljno pregovarao s njim na tu temu, a o tome su redovito izvještavali mediji. Međutim, kad je Yahoo u zadnji čas povisio cijenu svoje dionice sa 33 na 37 dolara, to je Gatesovoj kompaniji ipak bilo previše, pa su odustali od tog nauma.

U međuvremenu je Yahoo sklopio s Google-om sporazum o oglašavanju kojim su se dogovorili da će Google stavljati svoje oglase na njihovim stranicama, ali i da će Yahoo moći koristiti Google-ovu oglašivačku tehnologiju što bi mu trebalo uvećati godišnje prihode za 250 do 450 milijuna dolara. To je umirilo njegove dioničare koji su bili vrlo nezadovoljni znatnim padom Yahoo-ove dionice nakon neuspjele prodaje Microsoftu.

Međutim, iz Microsofta su upozorili regulatorna tijela da bi tim sporazumom Google postigao apsolutni monopol na tržištu na kojemu je i sad već vodeći, te sada Google i Yahoo razmišljaju o suradnji koja bi bila financijski isplativa, ali ne i protuzakonita. Još se čeka odobrenje nadležnih tijela vezano za tu suradnju.

Vezane vijesti

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Huawei je najavio da će proširiti partnerski odnos s Microsoftom i kreirati prvi Huawei pametni telefon s Windows Phone operativnim sustavom. Novi će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika