02.09.2008. / 15:56

Autor: Nina Tomljanović

Srbija-EU

Tadić: Srbija bez EU ne može i zato treba ubrzati sve procese

Približavanje Srbije Europskoj uniji, prema Tadićevim riječima, osigurat će bolji standard građana i veću stabilnost u toj zemlji

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u razgovoru za beogradsku agenciju Fonet je kazao kako ima najmjeru sutra u Bruxellesu razgovarati sa dužnosnicima Europske unije o tome da Srbija što prije postane članica Europske unije. "Vrlo je važno da nakon svih izbornih procesa u Srbiji, formiranja nove vlade i, osluškujući potrebu građana da Srbija bude članica EU, odemo u Bruxelles i napravimo presjek postignutog, kao i što bi trebalo učiniti u idućem razdoblju, praveći mapu puta kako Srbija da što prije postane članica EU", rekao je srbijanski predsjednik dodajući kako Srbija bez Europe ne može te da bi zbog toga trebalo ubrzati sve procese, uključujući i implementaciju trgovinskog sporazuma.

U razgovoru za beogradsku agenciju Tadić je naveo kako je bitno da Srbija što prije ratificira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom te da nakon toga dobije status kandidata i osigura pristup razvojnim fondovima EU.

Približavanje Srbije Europskoj uniji, prema Tadićevim riječima, osigurat će bolji standard građana i veću stabilnost u toj zemlji.

Dodao je kako, nakon uhićenja haškog optuženika i ratnog zločinca Radovana Karadžića, Srbiji nije moguće uputiti primjedbu o izbjegavanju suradnje s Haškim sudom što je, kako je rekao, ključna karika za primjenu trgovinskog sporazuma koji osigurava povoljnije mogućnosti za izvoz iz Srbije na tržište EU.

Što se tiče potrage za odbjeglim generalom Ratkom Mladićem, Tadić je rekao da nadležne službe rade svoj posao te da će svi koji su optuženi pred Haškim tribunalom biti u tom sudu. Istaknuo je  kako je ispunjenje svih obveza suradnje sa Sudom u Den Haagu jedan od najvažnijih ciljeva srbijanske vlade.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika