02.09.2008. / 16:15

Autor: Mateja Šarlija

Istraživanje japanskih znanstvenika

Znanstveno potvrđeno- sretniji ljudi žive duže

Utvrđeno je i da osobe koje nisu pronašle smisao u životu imaju 50 posto više izgleda da umru iz bilo kojeg razloga. Te osobe imaju i 60 posto veće izglede da umru od kardiovaskularnih bolesti, uglavnom od srčanog udara, te 90-postotne izglede da umru od "vanjskih" uzroka, najčešće samoubojstva

Japanski znanstvenici s instituta Sendai proveli su istraživanje o pojavi koja se na japanskom zove "ikigai", a u prijevodu znači "radost življenja i smisao života". Utvrđeno je da se oni koji su pronašli "ikigai" izlažu manjem riziku od prijevremene smrti nego oni koji to nisu pronašli.

Znanstvenici su tijekom sedam godina pratili živote oko 40 tisuća muškarca i žena u dobi između 40 i 79 godina i svima je bilo postavljeno pitanje "Jeste li pronašli ikigai u svojem životu"? Većina, njih 55 posto, odgovorila je potvrdno, dok ih je 36,4 posto izjavilo kako nisu sigurni, a 4,6 posto njih nije ga pronašlo.

Ovi posljednji, koji nisu pronašli smisao života, uglavnom su bili neoženjeni ili nezaposleni, neki od njih manje obrazovani, drugi lošijeg zdravstvenog stanja pod većim mentalnim stresom, a većina ih je osjećala konkretne bolove. Dio njih imao je i ograničene fizičke funkcije.

Međutim, čak i kad su znanstvenici uklonili određene "prepreke" zbog kojih taj dio ispitanika nije mogao osjetiti radost življenja i pronaći smisao, isti su ti ispitanici i dalje su ostali u skupini onih koji imaju veći rizik od prijevremene smrti, za razliku od onih koji su pronašli "ikigai".

Utvrđeno je i da osobe bez "ikigaija" imaju 50 posto više izgleda da umru iz bilo kojeg razloga. Te osobe imaju i 60 posto veće izglede da umru od kardiovaskularnih bolesti, uglavnom od srčanog udara, te 90-postotne izglede da umru od "vanjskih" uzroka, najčešće samoubojstva.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika