02.09.2008. / 19:14

Autor: Nina Tomljanović

Primanje mita za nabavu oklopnih transportera

Janša demantirao navode o korupcijskoj aferi

Finska televizija YLE emitirala je emisiju "Istina o Patriji" u kojoj se tvrdi da je Patria dala 21 milijun eura za nezakonite provizije kako bi dobila posao i da je "podmitila" dužnosnike Ministarstva obrane, a tvrdi i da je među onima koji su primili novac slovenski premijer Janša

"To je čista laž i konstrukcija, a nije slučajno da se to pojavilo u predizbornom razdoblju", rekao je slovenski premijer Janez Janša na konferenciji za novinare demantirajući tvrdnje da je od finske tvrtke "Patrije" primio mito od 280 milijuna eura, da bi ona dobila posao nabave oklopnih transportera za Slovensku vojsku.

Finska televizija YLE emitirala je emisiju "Istina o Patriji" u kojoj se tvrdi da je Patria dala 21 milijun eura za nezakonite provizije kako bi dobila posao i da je "podmitila" dužnosnike Ministarstva obrane. Također se tvrdi da je među onima koji su primili novac i sam Janša koji se navodno u dokumentima, koji nisu otkriveni kako bi se zaštitio novinarski izvor, navodi kao "osoba J".

Od spomenute televizije Janša je i službeno zatražio ispriku ili predočenje najavljenih dokaza, a rekao je i da će o odgovoru ovisiti njegovi daljnji potezi kao premijera. "Emisija je Sloveniju stavila u čudno svjetlo i to nije nevina stvar", kazao je Janez Janša dodavši kako očekuje da će Ministarstvo obrane upotrijebiti protukorupcijsku klauzulu i poništiti ugovor s Patrijom ne samo ako se dokaže da je netko primio mito nego i ako se dokaže da je mito bio ponuđen.

Slovenski premijer, kako je rekao, ni on osobno kao ni bliski članovi njegove obitelji u inozemstvu nemaju bankovne račune, imovinu ili poduzeća na koja bi se mogle doznačiti nezakonite provizije. Uvjeren je, kaže, kako uoči izbora neke oporbene stranke žele utjecati na izborni rezultat jer nemaju "ni program ni ljude" za slovenski razvoj te se u predizbornoj kampanji služe "dobro koordiniranim manipulacijama".

Janša je, aludirajući na stranku Socijalnih demokrata (SD) svoga glavnog konkurenta Boruta Pahora, kazao da su podmetanja o "aferi Patria" u Finsku prenesene iz Slovenije te da ga to podsjeća na prošlogodišnje afere koje su dolazile također iz SD-a.

Prema njegovim riječima, bila bi šteta ako se emisija "Istina o Patriji" ne bi emitirala i u Sloveniji kako bi birači stvorili o tome vlastito mišljenje i kako ne bi nasjeli na manipulaciju. Slovenski premijer je kazao da bude li potrebno da javnost uvjeri u "potpunu besmislenost" priče o korupciji, da je spreman o cijelom slučaju govori i na izvanrednom zasjedanju parlamenta, što je oporba već predložila.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika