03.09.2008. / 09:52

Autor: Hrvoje Šimičević

Odlazak vlasnika Makarske kronike

Umro novinar Anđelko Erceg

"Nadamo se da smo, zahvaljujući brojnim entuzijastima, našim suradnicima koji su ovih pet godina stvarali Kroniku, u tome i uspjeli", napisao je Erceg krajem prošle godine povodom pet godina Makarske kronike.

Nakon duge i teške bolesti, u 53. godini života premino je Anđelko Erceg, glavni urednik i vlasnik Makarske kronike. Za vrijeme svoje dugogodišnje bogate karijere, Erceg je sudjelovao u radu Radničkih novina, Slobodne Dalmacije, Novog lista, Tjednika i Jutarnjeg lista. Nakon dva desetljeća života u Zagrebu i rada u medijima na nacionalnoj razini, 2002. godine Erceg se vratio u u Maskarsku gdje se odlučio prihvatiti sizifovskog posla te pokrenuti lokalne novine Makarsku kroniku. "Sedamnaesti prosinca 2002. godine bio je utorak. Toga dana izašao je prvi broj Makarske kronike. Novinu na 64 stranice, otisnutu dijelom u boji, stvorila je mala ne previše iskusna ekipa od svega nekoliko suradnika.

U međuvremenu je novina rasla iz godine u godinu i danas, nakon pet godina i 262 broja koliko ih je iza nas, Tijekom ovih 5 godina trudili smo se zabilježiti sve što se događalo na području Makarske rivijere i biti pravom kronikom ovog područja. Željeli smo izgledati kao moderan informativni tjednik. Nadamo se da smo, zahvaljujući brojnim entuzijastima, našim suradnicima koji su ovih pet godina stvarali Kroniku, u tome i uspjeli", napisao je Erceg krajem prošle godine povodom pet godina Makarske kronike.

Tijekom pet godina aktivnog izlaženja i (uskoro) 300 objavljenih brojeva, danas je tjednik pokrenut od šačice entuzijasta i ponajprije proaktivnošću pokojnog Ercega, afirimiran kao ponajbolja lokalna tiskovina, u kojoj se minuciozno, objektivno, analitički i ponajprije beskompromisno pisalo o aferama te problematikama simptomatičnim za male sredine. Čak štoviše, Ercega je prije dvije godine pretukao sudac makarskog općinskog suda Predrag Trutin zbog pisanja o mutnim poslovima, a sudski epiliog i dalje se ne nazire. Posljednja potvrda vrijednosti Ercegovog projekta, došao je u obliku nagrade za novinarstvo Miljenko Smoje, koju dodjeljuje Slobodna Dalmacija. U obrazloženju nagrade stajalo je pak kako je Ercegu uspjelo izgraditi najbolji lokalni list u Hrvatskoj.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika