03.09.2008. / 12:42

Autor: Mateja Šarlija

Kontroverzna umjetnost

Tužba zbog Isusa s erekcijom

Britanska kršćanka tuži galeriju koja je izložila gipsanu skulpturu Isusa s erekcijom. U sklopu iste izložbe mogu se vidjeti i gipsane skulpture Mickeya Mousea i ET-a u sličnom stanju

Britanka Emily Mapfuwa tuži galeriju u Gatesheadu u Engleskoj za narušavanje javnog ćudoređa, uznemirena skulpturom koja prikazuje "napaljenog" Isusa. Djelo je to kontroverznog kineskog umjetnika Terencea Koha koji je u sklopu izložbe "Gone, Yet Still" izložio još niz gipsanih skulptura koje prikazuju slično stanje- među njima i Mickeya Mousa i ET-a.

Ti su primjerci bili izloženi od rujna 2007. do siječnja 2008. u galeriji u sklopu Baltičkog centra za suvremenu umjetnost u Gatesheadu. Emiliy Mapfuwa prijavila je taj "slučaj" policiji još prije nekoliko mjeseci, i kad se u svibnju raspitivala o tijeku istrage odgovorili su joj da nemaju slučaj.

U međuvremenu ju je odlučio poduprijeti i britanski Kršćanski legalni centar i platiti joj sudske troškove. Njihov je glasnogovornik izjavio kako 'Emily Mapfuwa vjeruje u slobodu izražavanja, no da ta statua nema nikakvu drugu svrhu osim uvrijediti kršćane i oklevetati Krista', te nadodao kako 'Emily smatra da se ista ta galerija nikad ne bi usudila na takav način prikazati npr. proroka Muhameda'.

Jučer je na saslušanju zastupnik te galerije u njihovo ime odbacio krivnju, te će se suđenje nastaviti 23.rujna. Tom se prigodom ista Britanka namjerava pozvati na slučaj iz 1990. kada je umjetnik i vlasnik dućana u kojemu je prodavao svoja djela optužen po istom načelu, dakle za narušavanje javnog ćudoređa, zbog izlaganja skulpture načinjene od fetusa.

Vezane vijesti

Čilić u finalu Queensa

Čilić u finalu Queensa

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić plasirao se u finale ATP turnira na travi londonskoga Queensa svladavši u polufinalu Amerikanca Sama Querreya s… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika