04.09.2008. / 17:18

Autor: Nina Tomljanović

Hrvatska - EU

Zatlers: Lisabonski ugovor ne smije biti prepreka

Govoreći o hrvatskom pristupu u NATO savez, Zatlers je rekao da su Hrvatska i Latvija imale vrlo dobru vojnu suradnju pa u latvijskom parlamentu neće biti oklijevanja pri ratifikaciji dokumenata o hrvatskom pristupu

"Pozdravljamo dosadašnji uspjeh Hrvatske u pregovorima i nudimo Hrvatskoj pomoć kad god ona to zatraži", rekao je latvijski predsjednik Valdis Zatlers danas u Zagrebu nakon sastanka s predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Zatler je kazao kako Latvija od samoga početka podupire put Hrvatske u Europsku uniju te smatra da Lisabonski ugovor u tome ne smije biti prepreka već da Hrvatska mora postati punopravnom članicom EU-a čim ispuni uvjete i zatvori pregovore. "Mi smatramo da Lisabonski ugovor ne treba biti prepreka Hrvatskoj jer vjerujemo da Hrvatska, kad ispuni uvjete i zatvori pregovaračka poglavlja, ima pravo postati članicom EU-a", kazao je latvijski predsjednik dodavši da su te dvije zemlje dosad imale vrlo prijateljske bilateralne odnose i da je to temelj da njegov posjet Hrvatskoj bude konstruktivan, plodonosan i uspješan.

Govoreći o hrvatskom pristupu u NATO savez, Zatlers je rekao da su Hrvatska i Latvija imale vrlo dobru vojnu suradnju pa u latvijskom parlamentu neće biti oklijevanja pri ratifikaciji dokumenata o hrvatskom pristupu.

Također je istaknuo da Latvija željno očekuje inteziviranje gospodarskih odnosa s Hrvatskom, što potvrđuje i podatak da je u sklopu latvijskog izaslanstva "imponzatan broj poslovnih ljudi" koji će sudjelovati u hrvatsko-latvijskom poslovnom forumu.

Dvojica predsjednika razgovarala su i o europskom energetskom tržištu i tu su se suglasili da u svim bilateralnim i multilateralnim susretima pruže potporu alternativnim putevima i različitim dobavljačima energenata.

Mesić: "Otvorili smo nove perspektivne suradnje"

Nakon sastanka s Valdisom Zatlersom predsjednik Mesić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je latvijski predsjednik stigao u prvi službeni posjet Hrvatskoj te se zahvalio na aktivnoj i kontinuiranoj podršci koju Latvija pruža Hrvatskoj u procesima pristupanja EU i NATO-u.

"Zahvaljujući toj suradnji i ukupnim dobrim odnosima Hrvatske i Latvije upoznali smo se bolje i otvorili nove perspektive suradnje", rekao je Mesić te dodao kako vjeruje da će dvije zemlje uskoro zajedno graditi europsku budućnost.

Mesić će na svečanoj večeri Zatlersu uručiti odlikovanje Velereda kralja Tomislava s lentom i Danicom, a od latvijskog će predsjednika primiti odlikovanje Tri zvijezde.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika