04.09.2008. / 19:43

Autor: Nina Tomljanović

Slovenija

Prosvjedna nota Finskoj zbog sporne televizijske emisije

Vladin glasnogovornik Valentin Hajdinjak izjavio je da je slovenska vlada na redovitoj sjednici zatražila da se za izvanrednu sjednicu parlamenta, posvećenu aferi Patria pripremi izvješće o tome što je slovenska policija do sada učinila u istrazi cijelog slučaja

Zbog emisije finske nacionalne televizije YLE u kojoj se slovenskog premijera Janeza Janšu povezuje s korupcijom, Slovenija je danas prosvjedovala te je finskom veleposlanstvu u Ljubljani predala notu u kojoj je upozorava da u emisiji "Istina o Patriji" nije bilo nikakvih dokaza za navedene optužbe.

"Iznenađeni smo teškim optužbama na račun predsjednika Vlade za kojega je u emisiji rečeno da je primio mito u slučaju nabave Patrijinih oklopnih vozila, a da nisu navedeni i čvrsti dokazi o njegovoj umiješanosti", navodi se u noti slovenskog Ministarstva vanjskih poslova.

Također se navodi da se YLE tako "umiješala" u izbornu kampanju u Sloveniji i slovensko ministarstvo upozorava da bi to moglo poljuljati inače prijateljske slovensko-finske odnose.

Vladin glasnogovornik Valentin Hajdinjak izjavio je da je slovenska vlada na redovitoj sjednici zatražila da se za izvanrednu sjednicu parlamenta, posvećenu aferi Patria pripremi izvješće o tome što je slovenska policija do sada učinila u istrazi cijelog slučaja, u suradnji s finskim istražnim tijelim. Sjednica je zakazana za sljedeći tjedan a Hajdinjak je potvrdio da su u tijeku razgovori s pravnim stručnjacima o tužbi protiv finske televizije, što je još u srijedu najavio premijer Janez Janša.

Pojedini oporbeni čelnici u Sloveniji tvrde da bi Janša protiv finske televizije morao podići privatnu tužbu kao pojedinac, a ne u ime Vlade, jer je osobno prozvan.

Hajdinjak je pak rekao da su "teške i apsurdne" optužbe na račun premijera najviše štete nanijele ugledu države.

Ivo Vajgl, bivši slovenski ministar vanjskih poslova danas je izjavio da je "novu pljusku diplomaciji" dao ministar Dimitrij Rupel koji je na jednom stranačkom predizbornom skupu nediplomatski citirao finsku veleposlanicu koja mu je navodno priznala da je emitiranje prijeporne emisije finske televizije bilo tempirano uoči izbora u Sloveniji.

Na ovogodišnjim izborima, Vajgl nastupa za liberalnu stranku Zares, a iz te stranke je priopćeno da je Rupel takvom indiskrecijom zlorabio privatni razgovor i još više poljuljao ugled slovenske diplomacije.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika