05.09.2008. / 09:58

Autor: Nina Tomljanović

Mogući sukob interesa

U Sanaderovom kabinetu radi kćer šefice Povjerenstva za sukob interesa

Lucija Ana Tomić, kako navode mediji, zaposlena je početkom lipnja na osnovi javnog natječaja prije nego što je njezina majka u srpnju izabrana za predsjednicu saborskog povjerenstva

Savjetnica premijera Ive Sanadera za vanjsku politiku, Lucija Ana Tomić od početka lipnja radi u Uredu premijera a predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa je njezina majka Deša Mlikotin-Tomić.

Lucija Ana Tomić, kako navode mediji, zaposlena je početkom lipnja na osnovi javnog natječaja prije nego što je njezina majka u srpnju izabrana za predsjednicu saborskog povjerenstva.

Premda će se svi pitati nije li po svemu sudeći Deša Mlikotin-Tomić u svojevrsnom sukobu interesa, profesor prava i jedan od autora antikorupcijskog programa, Josip Kregar za Jutarnji list je izjavio kako smatra da se u ovom slučaju ne može to reći, ali da bi bilo u redu da je informacija o radnom mjestu njezine kćeri bila poznata uoči njezinog izbora na čelo saborskog Povjerenstva o sukobu interesa. "Ne može se reći da je dužnosnik u sukobu interesa ako mu dijete radi u državnom tijelu. No u potencijalnom sukobu interesa može se naći osoba kad postoje indicije da bi neka okolnost mogla utjecati na obavljanje njeze funkcije. Potencijalni sukob interesa najbolje se rješava time da se javno objavi", objasnio je Kregar.

Također je dodao kako se najveći dio potencijalnih sukoba interesa razriješi javnim deklariranjem te da bi bilo dovoljno da Predsjednica saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Deša Mlikotin-Tomić javno kaže da to neće utjecati na njezin rad.

Niti od majke niti od kćeri savjetnice Lucije Ane Tomić nije se uspjelo doći do komentara. Lucija Ana Tomić, naime za Poslovni dnevnik je izjavila kako na takva pitanja ne želi davati nikakav odgovor, dok je Deša Mlikotin-Tomić kratko kazala da nije u Hrvatskoj te da je se kontaktira u petak.

Vezane vijesti

Bandić - Kralj sukoba interesa

Bandić - Kralj sukoba interesa

Milanu Bandiću neće biti dovoljna plaća od 19.600 kuna za plaćanje troškova svog izbornog stožera za parlamentarne izbore. Tako barem ispada po… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika