05.09.2008. / 10:00

Autor: Marko Biočina

Međugorje prevara?

U Međugorju zasad ne žele komentirati Papine izjave

U međugorskom župnom uredu tvrde kako ne žele komentirati navodne Papine izjave da je to svetište prevara, dok ne dobiju njihovu službenu potvrdu

Nakon što su jučer u medijima objavljene informacije o proglasu u kojem je papa Benedikt XVI svetište u Međugorju navodno proglasio 'prevarom', danas nadležni crkveni organi u Međugorju nisu željeli komentirati spomenute navode.

Tako je međugorski župnik fra Petar Vlašić za Nacional.hr izjavio kako je informacije o cijelom slučaju dosad jedino vidio u medijima, te kako mu je teško bilo što reći bez službenih informacija iz biskupije ili Vatikana: "Mi do sad nismo dobili nikakve službene informacije, niti od strane Vatikana, niti od strane naše Biskupije. Zbog toga vam nemam što za reći. Ako se informacije koje su objavljene u medijima pokažu točne, odnosno, ako dobijemo i njihovu službenu potvrdu, onda ćemo se očitovati. Dok se to ne dogodi, mislim da je najbolje da za medije ne govorimo ništa".

Podsjetimo, jučer je objavljena informacija kako se Papa Benedikt XVI prvi put od početka svog pontifikata decidirano izjasnio po pitanju Međugorja ustvrdivši kako je to nepriznato svetište u Hercegovini prevare, te kako će Vatikan vjernicima savjetovati da ne ga posjećuju. Papa je navodno također najavio kako će pokrenuti disciplinski postupak protiv svećenika Tomislava Vlašića, koji tvrdi da mu se Gospa u životu ukazala barem 40 tisuća puta, a trenutno vodi jednu vjersku zajednicu u talijanskom gradu Parmi.

Od navodnog ukazanja 1981. godine pa do danas, Međugorje je postalo jedno od najposjećenijih hodočasničkih središte u Europi. Međutim, unatoč nastojanjima hrvatskog crkvenog vrha, osobito tijekom devedesetih godina, Međugorje kao svetište do danas nikad nije priznato od strane Svete Stolice.

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika