05.09.2008. / 12:00

Autor: Nina Tomljanović

Istraživanje u Srbiji

Za ulazak Srbije u EU 61 posto građana

Kao najveći problem, prema riječima ravnatelja te agencije Srđana Bogosavljevića, građani Srbije su izdvojili nezaposlenos te nizak standard

Rezultati istraživanja beogradske agencije Strateški marketing pokazala su da 61 posto srbijanskih građana podržava ulazak svoje zemlje u Europsku uniju ukoliko bi u Srbiji bio raspisan referendum.

Kao najveći problem, prema riječima ravnatelja te agencije Srđana Bogosavljevića, građani Srbije su izdvojili nezaposlenos te nizak standard.

Na petom mjestu kao najveći problem našlo se Kosovo, dok uhićenje ratnog zločinca Radovana Karadžića te njegovo izručenje Haškom sudu nije utjecao na rejting političkih stranaka. Istovremeno, čak 3 posto građana ne zna za što se pred tim sudom terete Karadžić i Mladić.

Kada je u pitanju rejting političara i stranaka, istraživanje je pokazalo da predsjednik Srbije Boris Tadić i njegova Demokratska stranka (DS) uživaju najveću popularnost.

Ukoliko bi pak izbori bili održani ovoga tjedna, s istim izbornim listama kakve su bile na svibanjskim izborima, koalicija "Za europsku Srbiju" osvojila bi oko 41 posto glasova. Zatim s 32 posto birača slijedi Srpska radikalna stranka (SRS), koalicija Demokratska stranka Srbije (DSS) i Nova Srbija s 13 posto te Liberalno-demokratska partija (LDP) sa sedam posto.

Prema tom istraživanju pitanje je da li bi u tom slučaju koalicija oko Socijalističke partije Srbije (SPS), u kojoj su još Partija umirovljenika (PUPS) i Jedinstvena Srbija (JS), prešla izborni prag, jer joj je potpora pala na četiri posto.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika