08.09.2008. / 11:27

Autor: Katarina Zorić

Haag

Gruzija i Rusija zbog sukoba na sudu u Haagu

Gruzija želi da se Rusiji naredi hitan "prestanak etničkog čišćenja" te da se prisilno protjeranom stanovništvu omogući povratak u dvije regije u kojima je brojno stanovništvo uzelo rusko državljanstvo

Danas je na Međunarodnom sudu pravde u Haagu počela rasprava na kojoj će se razmotriti zahtjev Gruzije da se Rusiji hitno zapovjedi "prestanak etničkog čišćenja" u Južnoj Osetiji i Abhaziji. Sud će do srijede saslušati argumente i optužbe Tbilisija i Moskve o mjerama koje je poduzela Gruzija.

Gruzija želi da se Rusiji naredi hitan "prestanak etničkog čišćenja" te da se prisilno protjeranom stanovništvu omogući povratak u dvije regije u kojima je brojno stanovništvo uzelo rusko državljanstvo.

Tbilisi optužuje Moskvu da je prekršila "Međunarodnu konvenciju o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije" iz 1965. u dvjema spomenutim regijama.

Tijekom predstojeća tri dana izvanredne rasprave Rusija će vjerojatno dovesti u pitanje jurisdikciju Suda i pokušati opovrgnuti optužbe Gruzije o etničkoj diskriminaciji.

Sud počinje s radom istodobno dok francuski predsjednik Nicolas Sarkozy putuje u Moskvu gdje će s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim, među ostalim, razgovarati o francuskom mirovnom planu, prenosi Reuters.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika