Objavljeno u Nacionalu br. 669, 2008-09-08

Autor: Maroje Mihovilović

Tko je otac djeteta Rachide Dati

Četiri muškarca i trudna ministrica

Trudnički trbuh francuske ministrice pravosuđa i njeno odbijanje ili nemogućnost da kaže tko je otac njezina djeteta izazvali su val nagađanja

Povratak s godišnjeg-Već na prvim fotografijama Rachide Dati nakon ljetne pauze rada vlade, novinari su primijetili trudnički trbuhPovratak s godišnjeg-Već na prvim fotografijama Rachide Dati nakon ljetne pauze rada vlade, novinari su primijetili trudnički trbuhKada se krajem prošlog mjeseca 42-godišnja francuska ministrica pravosuđa Rachida Dati vratila s godišnjeg odmora, nije skrivala da ima trudnički trbuh, da čeka dijete. To je u francuskoj, ali i u europskoj javnosti izazvalo spekulacije o tome tko je otac djeteta, jer Rachida Dati nije udana, a nije bila ni u nekoj čvrstoj vezi u posljednje doba. Kada je francuska vlada održala svoju prvu sjednicu u Elizejskoj palači nakon godišnjih odmora, fotoreporteri vodećih francuskih listova okupili su se ispred zgrade vlade da snime Rachidu Dati. Dan kasnije je većina francuskih listova na naslovnim stranicama objavila fotografije ministrice s velikim trbuhom. Kako su se novinari zanimali za njenu trudnoću, sastala se s nekolicinom, te im potvrdila da čeka dijete. O tome tko je otac djeteta nije ništa rekla, ali je simptomatično izrekla nešto što se u medijima mnogo citira: “Ja imam prilično kompliciran romantični život. To je jedino što za sada želim reći.” Napomenula je da nastavlja obavljati svoju ministarsku funkciju, te da će nastojati na poslu ostati što dulje uz trudnoću, jer - kako je rekla - “trudnoća nije bolest”.

Rachida Dati sigurno je najpoznatija i najpopularnija članica sadašnje francuske vlade, i to zato jer je po mnogim stvarima jedinstvena. Ona je prva osoba sjevernoafričkog porijekla koja je ušla na tako visoko mjesto u francusku vladu i najmlađa je ministrica pravosuđa u posljednje doba. Istina je da ta mlada žena, dvanaesta od trinaestero djece vrlo skromne obitelji sjevernoafričkih imigranata, može uvelike svoj politički i profesionalni uspon zahvaliti predsjedniku Nicolasu Sarkozyju.

Kao mlada pravnica snažno se angažirala u poslovima oko zaštite prava imigranata u Francuskoj, te je u tom svojstvu 2002. susrela Nicolasa Sarkozyja dok je bio ministar pravosuđa. Dopala mu se pa joj je počeo davati poslove u svojem ministarstvu, a kako je on politički napredovao tako je ona dobivala sve značajnija zaduženja u njegovoj blizini. Ta bliska suradnja izazvala je pozornost medija, pa je to bio povod i za neke sudionike internetskih foruma da tvrde kako nije riječ samo o profesionalnoj, nego i romantičnoj vezi. Ponegdje se na internetu - kada se raspadao Sarkozyjev prethodni brak - tvrdilo da je i ona za to bila odgovorna. U europskim bulevarskim medijima tvrdilo se da je Rachida Dati bila jako razočarana kada je Sarkozy ušao u vezu s manekenkom Carlom Bruni, s kojom se kasnije i oženio.

O Rachidi Dati napisano je, otkad je u svibnju 2007. postala ministrica, mnogo članaka. U nekim intervjuima u posljednjeSarkozy i Carla Bruni-Mediji su brujali da je Rachida Dati nesretna zbog njihova brakaSarkozy i Carla Bruni-Mediji su brujali da je Rachida Dati nesretna zbog njihova braka doba napominjala je kako bi željela roditi dijete te da je dobivanje djeteta esencijalni cilj njezina života. To, međutim, nije nigdje povezivala s eventualnom udajom.Naravno da je stoga njezina potvrda da čeka dijete izazvala znatiželju javnosti da sazna tko je otac djeteta. Tako su se posljednjih dana kao potencijalni očevi njezina djeteta spominjala dva milijunaša, jedan poznati televizijski voditelj, ali i jedan bivši europski premijer.

Upravo ime tog bivšeg europskog premijera, kao potencijalnog oca djeteta Rachide Dati izazvalo je najviše pozornosti. Obitelj Rachide Dati je alžirsko-marokanskog porijekla, pa je njena trudnoća izazvala pozornost i u Maroku. Tamošnji list L’Observateur objavio je 2. rujna da je otac njezina djeteta bivši španjolski premijer, 55-godišnji José María Aznar, koji je vodio španjolsku vladu od 1996. do 2004. Urednik lista Ahmed Charai objavio je da je potvrdu za tu informaciju dobio “od osoba bliskih francuskoj ministrici”. Ta je vijest izazvala senzaciju, već i zbog samog karaktera bivšeg španjolskog premijera. Za njega se uvijek govorilo da je vrlo povučena, diskretna osoba, i nikada nije bio upetljan u neke privatne skandale. Oženjen je, a njegova supruga Ana Botella također političarka, članica je gradskog vijeća Madrida. Imaju dva sina i kćer.


Tvrdi se da je Aznar upoznao Rachidu Dati na večeri koju su organizirali Sarkozy i Carla Bruni u prosincu, a kojoj su prisustvovali i francuski premijer François Fillon, španjolski pjevač Julio Iglesias i francuski kompozitor i tekstopisac Didier Barbelivien. Navodno je nekoliko dana kasnije Aznar pozvao Rachidu Dati na večeru u pariški restoran Le Divellec, a to je zabilježio francuski tjednik L’Express, napomenuvši kako jedan protagonist donedavne europske politike iskazuje zanimanje za rastuću zvijezdu iz Sarkozyjeva kruga. Aznar je, međutim, tvrdnju marokanskog lista da je on možda otac djeteta Rachide Dati loše primio, te je demantirao oštrim priopćenjem: “Ta je informacija potpuno lažna. Svojim sam odvjetnicima dao instrukcije da poduzmu potrebne pravne akcije protiv onih koji su objavili tu laž i onih koji su je širili.”

Henri Proglio- Predsjednik Veolia Environmenta, najveće francuske tvrtke za vodoopskrbu i odvodnjuHenri Proglio- Predsjednik Veolia Environmenta, najveće francuske tvrtke za vodoopskrbu i odvodnjuSljedeća osoba za koju se počelo govoriti da je možda otac djeteta Rachide Dati je francuski poslovni čovjek, 59-godišnji milijunaš Henri Proglio, čovjek koji je bio protagonist jedne od najzanimljivijih poslovnih operacija u Francuskoj posljednjih godina. Direktor je goleme francuske kompanije Veolia Environment, koja zapošljava čak 370.000 ljudi, a kojoj je glavni biznis opskrba vodom. Riječ je o kompaniji koja svoje korijene vuče od sredine 19. stoljeća, kada se pod imenom Compagnie Generale des Eaux počela baviti opskrbom vodom grada Lyona, a kasnije je dobila koncesiju za opskrbu vodom i Pariza. Prije tridesetak godina tadašnji rukovoditelji odlučili su proširiti poslove kompanije i na druge komunalne poslove, odvoz i saniranje smeća te javni transport. Kompanija je počela rasti, ušla je i u opskrbu struje, u telekomunikacije, a potom i u sferu masovne zabave. Kada je 1996. direktor kompanije postao Jean-Marie Messier, promijenio joj je ime u Vivendi, te se počeo širiti u sferi telekomunikacija i izvan Francuske. Počeo je kupovati kompanije u SAD i Kanadi, smatrajući da Vivendi mora postati multinacionalna kompanija sa širokim poslovnim spektrom i tako konkurirati američkim divovskim kompanijama.

U Compagnie Générale des Eaux 1971. zaposlio se Henri Proglio, tada tek završeni student trgovačke akademije, koji je napredovao jer je bio dobar menadžer. Kada je Messier preuzeo kompaniju Proglio je već bio direktor odjela koji se bavio odvozom smeća u Francuskoj. Messier je, da bi kupovao kompanije u SAD, izvlačio novac iz Messierova odjela, koji je zapao u velike gubitke, kao i cijela kompanija. No, Messierova akcija je propala, 2002. je zbog dugova morao dati ostavku, a cijela kompanija Vivendi se raspala. Proglio je tada iskoristio priliku da izdvoji svoj odjel u posebnu kompaniju kojoj je dao ime Veolia Environment, te je posao usredotočio na osnovni biznis, opskrba vode, odvoz smeća, transport. Kompaniju je preporodio i smatra se jednim od najuspješnijih suvremenih francuskih poslovnih ljudi. Blizak je predsjedniku Sarkozyju. Zna se da je oženjen, da ima dvoje odrasle djece, a u drugoj polovini prošle godine pojavile su se neke informacije da je ušao u romantičnu vezu s Rachidom Dati, ali da je ta veza prekinuta prošlog prosinca.

Drugi milijunaš koji se spominje kao potencijalni otac djeteta Rachide Dati je 64-godišnji Dominique Desseigne, šefArthur-Kontroverzni radijski voditelj i televizijski producent, pravim imenom Jacques EssebagArthur-Kontroverzni radijski voditelj i televizijski producent, pravim imenom Jacques Essebag jednog od najvećih francuskih lanaca kockarnica i hotela. Iako se bavi kockarskim biznisom smatra ga se tipičnim bilježnikom, što mu je i bilo osnovno zanimanje. Na čelo ovog lanca došao je spletom obiteljskih prilika. Riječ je o lancu Lucien Barriere, koji je početkom 20. stoljeća osnovao seljački sin François André. André je iz jugoistočne Francuske došao u Pariz da nađe bilo kakav posao, pa je u početku radio u pogrebnom poduzeću. Prolazio je često pokraj jedne tajne pariške kockarnice i zaključio da bi i on mogao zaraditi nešto u tom biznisu. Otvorio je prvu kockarnicu u blizini jedne pariške banke, što je bila jako dobra ideja, jer su igrači mogli brzo doći do novca ako im je ponestao. Uskoro je počeo širiti kockarski biznis na druge francuske gradove, a na kraju je počeo otvarati kockarnice i u ljetovalištima, te je zaslužan što je tako doveo dodatne turiste u Cannes, Biarritz i Deauville. Bio je potpuno predan poslu pa se nikada nije oženio, niti imao djece, nego je svoj posao nedugo prije smrti prepustio nećaku Lucienu Barriereu, seoskom mladiću. Nakon što je došao stricu u Pariz Barriere se oženio za jednu mađarsku plesačicu. Ona je već imala kćer iz prvog braka, koju je Barriere posvojio. Oni nisu imali djece, pa kada je Barriere 1991. umro njegova je posvojena kći Linda Barriere naslijedila poslovno carstvo.

Linda Barriere bila je udana za bilježnika Dominiquea Desseignea. Vrlo je uspješno vodila kompaniju, ali ne dugo. Kada je imala 38 godina doživjela je avionsku nesreću u kojoj je teško povrijeđena. Tada je poslove prepustila mužu, koji je preuzeo i vlasništvo nad kompanijom kada je ona 2001., od posljedica nesreće umrla. Danas kompanija ima 39 kockarnica, 13 hotela i 80 restorana. On je tako zahvaljujući spletu okolnosti postao enormno bogat, ali i politički vrlo utjecajan. Poznat je po tome što spada u najuži krug Sarkozyjevih prijatelja. Tu je upoznao i Rachidu Dati. O njihovoj navodnoj vezi, osim činjenice da se spominje kao potencijalni otac, nema drugih informacija.

Četvrti potencijalni otac je posebno zanimljiva osoba. Iako se naoko doima kao da pripada sasvim drugom svijetu, i on ima istu karakteristiku kao i ostali potencijalni očevi - enormno je bogat. U Francuskoj je poznat po umjetničkom imenu Arthur, ali mu je pravo ime Jacques Essebag. Rodio se 1966. u Casablanci u obitelji marokanskih Židova. Njegova je obitelj napustila Maroko nakon arapsko-izraelskog rata 1967., te je djetinjstvo proveo u Parizu. Počeo je studirati ekonomiju, ali je igrom slučaja počeo voditi neke emisije na lokalnom radiju, i tako započeo izuzetno uspješnu radijsku voditeljsku karijeru. Kao voditelj razbijao je razne tabue, pričao šokantne stvari, izvodio radijske trikove o kojima se mnogo pričalo, na primjer, u jednoj je emisiji objavljivao uzdahe ženskih orgazama.

Dominique Desseigne- CEO lanca kockarnica i hotela Barrière, snimljen sa Sarkozyjevim starijim sinom PierreomDominique Desseigne- CEO lanca kockarnica i hotela Barrière, snimljen sa Sarkozyjevim starijim sinom PierreomKritizirali su ga da oponaša šokantnog američkog radijskog voditelja Howarda Sterna, te da je svadljiv, što je bio jedan od razloga što je promijenio niz radiostanica i emisija koje je vodio. No, i nakon najvećih svađa uvijek je dobivao nove angažmane, ne samo na radiju, nego i na televiziji, jer je bio jako popularan. Multimilijunaš je, trenutačno zarađuje 100.000 eura mjesečno. Posjeduje jahtu od 27 metara. Od 2004. je u braku s bivšom vrhunskom manekenkom Estelle Lefebure, koja je ranije bila u braku s pjevačem Davidom Hallydayom, sinom Johnnyja Hallydaya i Sylvie Vartan. Brak im je već dulje u krizi, a tvrdilo se da je bio u vezi s Rachidom Dati ovog proljeća.

Nakon što se pojavila vijest da je otac djeteta Rachide Dati on je to demantirao na šaljiv način. Prema tvrdnjama tjednika Marianne poslao je Rachidi Dati SMS poruku u kojoj je pisalo: “Ako želiš, poslat ću ti virtualnu alimentaciju, za virtualno dijete koje je plod naše virtualne veze.” Tako se sada šire kojekakve spekulacije o identitetu oca njezina djeteta, ali ponajviše na internetu i u inozemnoj štampi, dok su francuski mediji u vezi toga više nego diskretni.

Londonski The Times u povodu spekulacija u vezi Rachide Dati i oca njezina djeteta citira francuskog novinara Renauda Revela, koji je na svojem blogu napisao: “Da se to događa kod njih njemački i britanski mediji sve bi napravili da što prije saznaju i objave identitet oca djeteta Rachide Dati, čak i njegove osobne papire i DNA. Francuski mediji se ponašaju distanciranije. Uostalom, ime oca djeteta Rachide Dati francuskim je redakcijama poznato već tjednima. No, ne samo da nije objavljeno njegovo ime, nije objavljena čak ni najmanja indicija koja bi mogla ukazivati o kome je riječ.”

Potencijalni očeviNa internetskim forumima pojavile su se razne spekulacije o tome tko je otac djeteta Rachide Dati, a spominjala su se imena muškaraca za koje se znalo da je bila s njima u vezi. Imenima potencijalnih očeva bavili su se i svjetski mediji. Četvorica su isplivala u prvi plan.

Diskretni FrancuziFrancuske novine objavile su fotografije Rachide Dati s trudničkim trbuhom, ali su mediji na tome stali. Dok su se na internetu u blogovima i forumima pojavile spomenute spekulacije o identitetu oca, dok se o tome raspisala štampa u drugim zemljama, pa je tome poduži članak posvetio i londonski The Times, francuski mediji se time nisu uopće pokušali baviti, a glavna privatna francuska TV-mreža TF1 u svojem glavnom dnevniku nije spomenula njenu trudnoću. To je u skladu s tradicijom francuskih novina da se ne bave privatnim životima političara, ako to oni sami ne žele.

Pariški tjednik Le Canard Enchaîné, poznat po tome što već desetljećima raskrinkava na stotine velikih skandala drži se pravila: “Naše istrage se uvijek zaustavljaju na vratima spavaonica.”

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika