Objavljeno u Nacionalu br. 669, 2008-09-08

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Mirogoj na Tajlandu

Po tome što se na Tajland fura svaki glupi i pretenciozni koktel-bar na širem području Balkana, a kandidati su frfljavac koji se predstavlja kao 'menadžer za skupljanje bočica" i drapačoza koja kaže da je bila 'prva pratnja Hrvatske', predviđamo da će rezultat biti nadomak Mirogoja

Zranka PavlićZranka Pavlić DOBRO JUTRO KREDITIMA ZA TREĆERAZREDNE ESTRADNJAKEDobro jutro, Hrvatska, HTV1, ponedjeljak, 7.00Ne znam tko se napio Domestosa i odlučio promijeniti legendarnu špicu emisije “Dobro jutro, Hrvatska”, ali nova zvuči kao soundtrack za barem dvije zlokobne poslovice - one o štetnosti popravljanja stvari koje funkcioniraju onakve kakve jesu, ali i one o stotinu babica i kilavom djetetu. Umjesto Blagdaničine budnice, koja je na noge živahne i obilaske gradskih tržnica dizala brojne razgaljene generacije penzića, sada imamo zavijanje Jacquesa Houdeka, sestara Husar i nekoliko trećerazrednih estradnjaka, čije “Dobro jutro” nikog živog ne bi diglo iz kreveta, ali zato valjda diže kredit u banci, što je vjerojatno i bila primarna svrha upuštanja u taj posao. Jer zadržavanje stare špice, koliko god dobra bila, nikome ne bi posudilo štake za šepavu karijeru niti ga izvuklo iz minusa na tekućem.
Ocjena: bez veze (1)

PRETPLATA, REKET I NOVI “HOUSE”Iza ekrana, HTV1, petak, 17.25Poučni i informativni prilozi na javnoj su televiziji uvijek dobrodošli pa je u tom kontekstu prekrasno što su nam HTV-ovci u emisiji “Iza ekrana” pokušali objasniti što je RTV pristojba. Problem je jedino što su im se objašnjenja svela na dvije teze, kojima se ne objašnjava ama baš ništa: “Da ne plaćate pretplatu, mi ne bismo imali love” i “Mnoge javne televizije u svijetu financiraju se iz pristojbe”. Nisu nam objasnili koja nam prava pripadaju kao platišama pristojbe (imamo si pravo kupiti televizor), koje su njihove obaveze kao korisnika te pristojbe (moraju snimati nekoliko emisija koje tretiraju s takvim javnim značajem da u njih redovito trpaju notorne početnike) te kako u kontekstu te pristojbe objašnjavaju neke nimalo “javno interesne” programske poteze na HTV-u. Primjerice, pita li pretplatnike itko za mišljenje prije no što počne lupati po nepoćudnim novinarima te kojim se “javnim interesom” pravda gramzljivo reketarenje s 060 i 061 brojevima, pogotovo kad se pretplatnike manipulira diskusijama o aktualnim temama pa siroti misle da nazivanjem “glasaju” za nešto važno. Sve dok nam ne pokušaju odgovoriti na ta i slična pitanja o RTV pristojbi, ovakva su objašnjavanja tek besmisleno laprdanje i trošenje dragocjenog vremena emisije u kojoj bi pretplatnici puno radije čuli je li HTV za njihove pare otkupio novu sezonu “Housea”. No to je, kako se priča po kuloarima, bolna tema. Baš kao i sva neodgovorena pitanja o pretplati.
Ocjena: licemjerno i isprazno (0)


ŠARENO – BUDALI DRAGO!Big Brother, RTL, petak-nedjelja, 20.00Pokojni profesor Ante Peterlić na svojim je predavanjima znao popularnost glupih filmova s puno efekata i điđa objašnjavati rečenicom: “Šareno - budali drago”! Baš kao i prvih nekoliko emisija ovogodišnje RTL-ove reality uzdanice. Slonovi, nosiljke, lakonoge Azijatkinje u zlatnim haljama, krotitelji zvijeri, hinduske molitve, hojlarija-hojla-la… a sve potpuno besmisleno! Prvo i prvo, uopće nije jasno zašto je RTL navalio s tim “Big Brotherom” ko june u djetelinu. Ako računamo i celebrity, zadnje su dvije sezone bile potpuni promašaj pa bi svatko pametniji od tratinčice digao ruke od (budimo blagi) izlizanog formata i pokušao s nečim novim. Drugo, ZAŠTO, pobogu, Tajland? Zanimljiviji je i atraktivniji od kuće nadomak Mirogoju? To bi držalo vodu kad bi se natjecatelji doista i muvali po Tajlandu, a mi to sve gledali na ekranu, ali, barem koliko sam ja upoznata s formatom, takvo se što kosi s konceptom. Treće, zašto BAŠ Tajland, a ne neka druga egzotična lokacija? Vijetnam? Burkina Faso? Nagorno Karabah? Južna Osetija? Meni su, recimo, SVA ta mjesta zanimljivija od Tajlanda, na koji se fura svaki glupi i pretenciozni koktel-bar na širem području Balkana. Na kraju krajeva, čak i ako odustanemo od bilo kakvog inzistiranja na smislenosti odabira Tajlanda i prihvatimo neko realnije objašnjenje (očajni su i ne znaju što bi drugo, a na Tajlandu je jeftino i tehničko osoblje radi za šaku kikirikija i dvije kobre), ostaje najteže od svih pitanja. Zašto ne odaberu pametnije i zanimljivije kandidate? S frfljavcem koji se predstavlja kao “menadžer za skupljanje bočica” i drapačozom koja kaže da je bila “prva pratnja Hrvatske” mogu organizirati i uspješnu ekspediciju slonovima do Marsa. Rezultat će i dalje biti nadomak Mirogoja.
Ocjena: loše (1)

LUZERSKI PAMFLETZero: istraga o 11. rujnu, HTV2, nedjelja, 20.00Daleko od toga da treba vjerovati svakom objašnjenju koje je o napadima na WTC 11. rujna 2001. izdeklamirala Busheva administracija, ali priče konstruirane u ovom pamfletskom dokumentarcu najobičnija su luzerska teorija urote na razini onih da su Kennedyjevi ubili Marylin Monroe, a onda izvanzemaljci za osvetu JFK-a i Bobbyja. Scene s glumcem u kapici, koji teatralno baca fotografije optuženih otmičara po pozornici i kadrovi s pulsirajućim rečenicama koje nam se nastoje ugravirati u mozak ni inače ne ulijevaju preveliko povjerenje, ali konačan udarac kredibilitetu ipak su zadale logičke vratolomije poput: “XY godina nakon napada na WTC zna se manje o otmičarima aviona nego što se znalo o Titanicu tjedan dana nakon potonuća”. To što je potonuće Titanica, za razliku od otmice aviona 11. rujna 2001., preživjelo više od sedamsto ljudi očito nije varijabla kojom su baratali idejni tvorci dokumentarca. A to što je HTV takvu papazjaniju odlučio prikazati pred samu godišnjicu napada na WTC najobičnije je hračkanje po ljudima koji su u tim napadima nastradali.
Ocjena: bljak (-1)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika