Objavljeno u Nacionalu br. 669, 2008-09-08

Autor: Eduard Šoštarić

Novi skandal u Velikoj Gorici

Kazna za kriminal u ZTZ-u: opomena

General Vinko Štefanek protuzakonito je isplaćivao dnevnice podređenima i sebi, ali to se otkriće zataškava i ne prosljeđuje Vojnoj policiji

ZRAKOPLOVNO-TEHNIČKI ZAVOD u Velikoj Gorici gdje su otkrivene malverzacije s dnevnicamaZRAKOPLOVNO-TEHNIČKI ZAVOD u Velikoj Gorici gdje su otkrivene malverzacije s dnevnicama“Ministar obrane Branko Vukelić dao je nalog službama da se zbog nepravilnosti utvrđenih u izvješću Inspektorata MORH-a sastavljenom nakon izvanrednog nadzora u Zrakoplovno-tehničkom zavodu poduzmu sve potrebne radnje radi utvrđivanja odgovornosti kao i za pokretanje razrješenja odgovornih osoba”, odgovorio je glasnogovornik MORH-a Goran Grošinić na pitanje Nacionalova novinara, nakon što je redakcija dobila sadržaj izvješća o izvanrednom nadzoru inspektorata MORH-a u Zrakoplovno-tehničkom zavodu Velika Gorica provedenom 23. i 24. lipnja 2008. Prilikom nadzora inspekcija je utvrdila kriminal i protuzakonite radnje čelnih ljudi Zavoda. Zapovjednik ZTZ-a brigadni general Vinko Štefanek, u samo nekoliko mjeseci ove godine, potpisao je za 67 zaposlenika, između ostalih i za sebe, fiktivne dnevnice u visini 36.210 kuna. Zaposlenici su fiktivno bili na putu, a zapravo su radili u Zavodu, što predstavlja kazneno djelo.

Objašnjenje Štefaneka kako je to činio da bi “stimulirao” zaposlenike je možda točno, ali s tim novcem “stimulirao” je i sebe potpisujući naloge da je na putu, a bio je u Zavodu. Zakon ne poznaje korištenje dnevnica za stimulacije što je utvrdio i inspektorat MORH-a. Količina novca u ovom slučaju i nije bitna, veći je problem način na koji hrvatski general protuzakonito prisvaja i troši novac poreznih obveznika. Nacionalov sugovornik nam je pročitao dio izvješća inspekcije u kojem stoji: “... isplate dnevnica djelatnicima ZTZ-a nisu utemeljene na izvršenju zadaća i nije utvrđeno korištenje službenih vozila u vrijeme izvršenja predmetnih zadaća. Takve stimulacijske isplate nisu utemeljene Zakonom”. Utvrđeno je kako je zapovjednik Zrakoplovno-tehničkog zavoda protuzakonito odobravao i prekovremene sate zaposlenicima i to u 2007. za tridesetak zaposlenika, a u 2008. za njih deset.

MATE RABOTEG, državni tajnik MORH-a samo je blago ukorio generala ŠtefanekaMATE RABOTEG, državni tajnik MORH-a samo je blago ukorio generala ŠtefanekaMeđutim, sve spomenuto i nije najveći problem. Umjesto da ovakav nalaz Inspektorata MORH-a kojem je na čelu Marijan Mareković bude upućen Vojnoj policiji i istražnim tijelima zbog utvrđenih kriminalnih radnji, Inspektorat je u svojim zaključcima preporučio i kršenje zakona. Tako je Inspektorat u “preporukama” zbog prekovremenih sati, te krađi novaca koja je učinjena odobravanjem fiktivnih dnevnica rekao da zapovjednik ZTZ-a ubuduće mora tražiti odobrenje za veći broj sati prekovremenog rada ili mu treba odrediti mjesečni limit preko kojega mora tražiti odobrenje. To što je Inspektorat preporučio u svom nalazu kršenje je propisa koji jasno utvrđuju broj prekovremenih sati, a to je 30 sati mjesečno. Traženje odobrenja ili slično za prekoračenje broja sati je kršenje Kolektivnog ugovora o državnim službenicima i namještenicima. I dok je inspektorat preporučio kršenje zakona po pitanju prekovremenih sati, niti jednu preporuku nije dao zbog krađe novca, odnosno fiktivnih dnevnica što je utvrdio u svom izvješću.

Državni tajnik MORH-a Mate Raboteg je na sastanku sazvanom zbog izvješća Inspektorata MORH-a o nadzoru u ZTZ-u, komentirajući nalaz o fiktivnim dnevnicama pred desetak visokih časnika rekao prozvanom zapovjedniku ZTZ-a brigadnom generalu Vinku Štefaneku “Generale nije to u redu, ne biste to trebali raditi više, jer nije u skladu sa Zakonom”. Mate Raboteg unatoč očekivanju mnogih sudionika sastanka nije predložio da se ovakav nalaz inspektorata proslijedi Vojnoj policiji na daljnje postupanje. O nalazu Inspektorata obaviješten je Ured predsjednika, ministar Obrane Branko Vukelić, načelnik Glavnog stožera oružanih snaga general Josip Lucić, ali ne i Vojna policija. Od glasnogovornika MORH-a Gorana Grošinića na to smo dobili komentar: “Izjava državnog tajnika Mate Rabotega bila je jasna i nedvosmislena - da se s takvim radnjama odmah prestane, pri čemu Raboteg nije prejudicirao daljnji tijek postupka koji je pokrenut vezano uz pojedine dijelove izvješća.


Pritom treba istaknuti kako je upravo nalog za provođenjem izvanrednog inspekcijskog nadzora u ZTZ-u potpisao državni tajnik Raboteg, te po dobivenom Izvješću i sazvao sastanak Povjerenstva kako bi se raspravilo o Izvješću i odmah izdale jasne upute na otklanjanju svih nedostataka kao i pripremi postupka izdvajanja, ne ulazeći u daljnji tijek postupka prema odgovornim osobama.” Kako smo doznali, Glavna inspekcija MORH-a se bavila i tjednikom Nacional. Inspektorat je u svom izvješću Nacionalov tekst od 9. lipnja 2008. u kojem je dokumentirano i kronološki napisano kako se general Vinko Štefanek kao djelatna vojna osoba mimo pismenog odobrenja MORH-a sastajao s privatnim osobama i inozemnim predstavnicima odlučujući o sudbini zavoda i njegovoj imovini, ocijenio u negativnom kontekstu i time zapravo legalizirao takve aktivnosti. Umjesto da se cijeli taj slučaj ispita, inspektorat je optužio Nacional da je spriječio biznis za koji se ne zna u čije je ime i za čiji račun Štefanek pregovarao. Takvim svojim stavom inspektorat je napravio presedan, jer je dao zeleno svjetlo svim ostalim djelatnim vojnim osobama da mimo civilnog nadzora i bez pismenog dopuštenja dogovaraju poslove. Međutim, problemima sa ZTZ-om tu nije kraj. Odobrena financijska sredstva za cijelu godinu prekoračena su u samo šest mjeseci.

Negdje je došlo do probijanja sredstava i za 700 posto kao što je slučaj s uslugama održavanja uređaja i strojeva, potom 300 posto za materijale i dijelove za održavanje uređaja i strojeva, 400 posto za usluge održavanja prijevoznih sredstava i slično. Isto prekoračenje se dogodilo i u 2007. U zaključcima Inspektorata, između ostalog piše kako se u ZTZ-u uočava problem neefikasnosti u odlučivanju, osjećaj prepuštenosti. Dramatično zvuči podatak kako za novonabavljene školske zrakoplove Zlin-242 i protupožarni zrakoplov Air Tractor AT802 kao i novi helikopter Zrakoplovno-tehnički zavod do sada nije usvojio potrebnu tehnologiju za viši stupanj održavanja, te ne posjeduje odgovarajuću ispitno-mjernu opremu i potrebnu tehničku dokumentaciju. Dosta pritužbi izneseno je na temu odnosa sa zapovjedništvom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

MINISTAR OBRANE Branko Vukelić dao je nalog za provođenje istrageMINISTAR OBRANE Branko Vukelić dao je nalog za provođenje istrageOdnosi su narušeni i utječu na efikasnost u poslovanju. Inspekcija je upozorena na neuspjeli sastanak zapovjednika ZTZ-a brigadnog generala Vinka Štefaneka sa zapovjednikom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva generalom Vladom Bagarićem u veljači 2008. koji je završen bez zajedničkih zaključaka, jer se nisu mogli dogovoriti oko ključnih pitanja. Opremljenost radionica ZTZ-a alatima, opremom i mjernim instrumentima ne zadovoljava u potpunosti tehnologiju tehničkog održavanja, dio postojeće opreme je star i neadekvatan za izvođenje kvalitetnog održavanja. Ono što je najvrjednije od sve opreme, hidro-stol “UHTS 1K” za ispitivanje hidraulike stajnih trapova zrakoplova Pilatus i drugih zrakoplova godinama se ne koristi, jer ZTZ nije na komercijalnom tržištu.

Taj stol je skupo plaćen, 18,5 milijuna kuna bez PDV-a prije desetak godina. Uređaj je dulje vrijeme bio neispravan, a sada je u funkciji, ali izvan uporabe, jer treba izvršiti umjeravanje uređaja da bio stroj bio licenciran po civilnom standardu EASA JAR 145. Inspekcija je utvrdila kako bi cijena dovođenja u potpuno ispravno stanje iznosila 250 tisuća kuna. Zbog nerazjašnjenog statusa ZTZ-a, te niskih plaća, iz njega godinama odlazi znatan broj stručnjaka, inženjera i kvalificiranih radnika. Stoga je inspekcija zaključila kako je nedostatak kvalificiranog kadra zrakoplovno-tehničke struke izražen na svim razinama tehničkog održavanja, a popuna novim kvalificiranim radnicima je spora i nedostatna. Također, kako stoji u izvješću inspekcije, problem u funkcioniranju osnovne djelatnosti, a to je održavanje zrakoplovne tehnike stvara nedostatak i dugotrajan proces nabave pričuvnih dijelova i sklopova. Nisu utvrđene pričuve i zalihe materijala, skladišni minimum, nisu određene kritične zalihe čime bi se vrijeme remonta i njegova kvaliteta povećali. Sve ovo ukazuje kako je ZTZ pred potpunim raspadom. Zacrtani cilj koalicijske vlade da se ZTZ i tehnički sektor Croatia Airlines na neki način usmjere na svjetsko tržište zbog ovakvog je stanja u ZTZ-u svakim danom sve dalji.

Sudeći po rezultatima inspekcije prije će cilj biti da se ZTZ dovede pred potpuno gašenje kako bi se prodao za jednu kunu ili integrirao u tehnički sektor Croatia Airlinesa bez mogućnosti da bude samostalno trgovačko društvo od posebnog državnog interesa. O pokušajima komadanja Zavoda isključivo radi ostvarivanja pojedinačnih interesa, kao što je bio slučaj s bivšim pomoćnikom ministra prometa Borisom Smrečkim, Nacional je već dokumentirano pisao. Zauzimanje prostora i hangara uz blagoslov zapovjednika ZTZ-a Vinka Štefaneka nedavno je pokušao i Đani Bodlović s Amerikancima i Poljacima, a jeftino je htio proći i talijanski Sorem.

Rasulo u ZavoduZrakoplovno tehnički zavod u Velikoj Gorici poprište je najnovijeg skandala u hrvatskim Oružanim snagama, no još je skandaloznije da Zavod nije opremljen za održavanje najnovijih letjelica koje je nabavila Republika Hrvatska.

Protuzakonita preporukaNačelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general Josip Lucić obaviješten je o lažiranju prekovremenih sati u Zavodu, ali još se ne zna hoće li uslijediti i konkretna akcija. Za sada je general Vinko Štefanek dobio tek preporuku da traži odobrenje za veći broj prekovremenih sati, no to je protuzakonito jer je broj prekovremenih utvrđen zakonom.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika