09.09.2008. / 08:26

Autor: Robert Bajruši

Udar pred izbore

Rađenović razljutio vodstvo SDP-a

Vodstvo SDP-a ostalo je neugodno iznenađeno najavljenom ostavkom u svibnju pretučenog bivšeg direktora Zagrebačkih cesta Igora Rađenovića na položaj zastupnika u Skupštini grada Zagreba. U stranačkoj centrali taj potez smatraju nekorektnim, jer će im štetiti budući da posredno upozorava na nespremnost SDP-a na obračun s korupcijom u Zagrebu. Ondje je viđenje sasvim drukčije.

“Ovo je iracionalna situacija na koju je teško odgovarati. Rađenović je od početka imao našu podršku u sređivanju situacije u Zagrebačkim cestama i, dakako, apsolutno želimo da se otkriju napadači koji su ga pretukli i njihovi nalogodavci. Ali više od toga nije moguće, a čini se da je on očekivao da ćemo eksplicitno reći kako iza napada stoji Slobodan Ljubičić”, prokomentirao je u ponedjeljak za Nacional jedan od vodećih dužnosnika Socijaldemokratske partije.

Prošla su četiri mjeseca otkako su nepoznati napadači pretukli Igora Rađenovića pred njegovim stanom u Novom Zagrebu. Postoji opravdana sumnja da je to bilo upozorenje zbog njegovih pokušaja sređivanja situacije u Zagrebačkim cestama, u kojima postoje milijunske dubioze. Neosporno je da je Rađenović pokušao zaustaviti sumnjive poslove, inicirao je internu poslovnu istragu i, po svemu sudeći, zbog toga je pretučen. Uhvaćena su dvojica navodnih napadača, od kojih je jednoga prepoznao, no još nisu poznati nalogodavci. Navodno je jedan od napadača izjavio da iza svega stoji Slobodan Ljubičić, nedavno smijenjeni direktor Zagrebačkog holdinga. Ljubičić je negirao bilo kakvu vezu s napadom na Rađenovića, ali pod političkim pritiscima Bandić ga je odlučio smijeniti i na njegovo mjesto postavio Ivu Čovića.

Ljubičićevu smjenu inicirao je Milanović, koji je smatrao da događaji u Zagrebačkom holdingu štete rejtingu SDP-a. Razlika između Milanovića i Rađenovića je u tome što predsjednik SDP-a ne vjeruje da Ljubičić stoji iza batinškog napada. U tome ima potporu još nekoliko članova stranačkog vrha s kojima se razgovaralo u ponedjeljak. Svi oni snažno osuđuju napad na Rađenovića i ističu kako očekuju da policija riješi tu sramotnu aferu.

S druge pak strane, sada počinju u javnost izlaziti i kritike protiv Rađenovića. Tako se podsjeća na njegovu, ne tako davnu, bliskost s Bandićem koji ga je imenovao direktorom Zagrebačkih cesta. Podsjećaju i na slučaj kad je grupa vijećnika predvođenih Nevenom Mimicom, Juricom Meićem i Ivom Josipovićem otkazala poslušnost Bandiću i odbila dati glas za promjene GUP-a, a Rađenović je ostao na gradonačelnikovoj strani i glasao “za”. “Nije on tako nevin kao što se misli”, smatra jedan član Predsjedništva. Zbog mira u stranci, ali i podrške istražiteljima, dosad su u SDP-u šutjeli o tim detaljima, no posljednji Rađenovićev potez doveo je odnose na rub prekida.

Očito je Igor Rađenović očekivao više od svojih stranačkih kolega. Oni na to nisu bili spremni i odnosi su zahladili. Zato nikoga ne treba iznenaditi ako Rađenović još jednom, kao kad ga se 2003. odrekao Ivica Račan, napusti politiku i novi posao pronađe u gospodarstvu.

Vezane vijesti

'Bandić je naručio premlaćivanje Rađenovića'

'Bandić je naručio premlaćivanje Rađenovića'

Tri godine nakon što je završio u zatvoru zbog premlaćivanja Igora Rađenovića, Miodrag Šimunac odlučio je otkriti ime naručitelja. Za Vijesti RTL-a… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika