09.09.2008. / 09:14

Autor: Marko Biočina

Poslovno širenje

TDR gradi tvornicu u Iranu

Procjenjuje se kako se u Iranu godišnje potroši između 55 i 60 tisuća tona cigareta godišnje, a TDR u suradnji s lokalnim proizvođačem, pokušava uzeti dio tog kolača

Tvornica duhana Rovinj počela je poslovati u Iranu, a u roku od dvije godine tamo bi trebala otvoriti tvornicu. Iranski partner TDR-a trebao bi biti lokalni proizvođač, Iranian Tobacco Company, a prve količine rovinjskih cigareta već su izvezene u Iran. Ipak, da bi dobili dozvolu za uvoz svojih cigareta u Iran u rovinjskoj su kompaniji morali pristati na uvjete tamošnjih vlasti, a jedan od tih uvjeta je bio i da TDR izgradi novu tvornicu.

"Širenje poslovanja nastavak je dobrih rezultata iz prošle godine, tijekom koje je vodeći hrvatski proizvođač cigareta ojačao svoju prisutnost na tržištima u Češkoj, Španjolskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Uvjet za ulazak na veliko iransko tržište bio je preseljenje našega znanja, iskustva i tehnologije u proizvodnji i obradi duhana u Podravini te gradnja nove tvornice", rekao je za Večernji list glavni izvršni direktor TDR-a Davor Tomašković.

Ipak, u TDR-u su procijenili kako im se takav poslovni aranžman isplati, jer se radi o velikom tržištu. Procjenjuje se kako se u Iranu godišnje potroši između 55 i 60 tisuća tona cigareta godišnje Zbog toga su na tamo već posluju i velike multinacionalne kompanije poput japanskog JTI-a, engleskog BAT-a i korejskog KTN&G-a.

Inače, TDR je vodeći proizvođač cigareta u jugoistočnoj Europi. Godišnji prihod kompanije premašuje 300 milijuna eura, a profit 90 milijuna eura. Tržišni udio TDR-a na regionalnom tržištu veći je od 27 posto.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika