09.09.2008. / 10:44

Autor: Hrvoje Šimičević

Restrikcije zbog Gruzije

SAD zamrznuo sporazum o nuklearnoj suradnji s Rusijom

Sporazum koji za sada neće biti verificiran i odobren, trebao je omogućiti i postepeno veće trgovinske veze između tržišta SAD-a i brzo rastućeg ruskog gospodarstva.

Predsjednik SAD-a George Bush odlučio je kao odgovor na rusku vojnu intervenciju u Gruziji zamrznuti prijedlog ratifikacije sporazuma o civilnoj nuklearnoj suradnji s Rusijom. "Odluku smo donijeli sa žaljenjem. Na nesreću, obzirom na sadašnje okolnosti, nije pravo vrijeme za taj sporazum", kazala je u priopćenju državna tajnica Condoleezza Rice. Razlog povlačenja, kako stoji u priopćenju Bushevog pisma kongresu, su  "nedavne akcije Ruske Federacije nespojive s miroljubivim odnosima s njezinim suverenim i demokratskim susjedom Gruzijom".

Prema sporazumu koji je trebao biti izglasan, Rusija je trebala dobiti milijarde dolara od uvoza i odlaganja istrošenog nuklearnog goriva, iz nuklearnih reaktora američke proizvodnje diljem svijeta. S druge strane, ovaj je sporazum trebao poslužiti kao strateški instrument za američko povećanje kontrole i nadzora nad ruskom politikom širenja nuklearnog oružja. Također, sporazum koji za sada neće biti verificiran i odobren, trebao je omogućiti postepeno veće trgovinske veze između tržišta SAD-a i brzo rastućeg ruskog gospodarstva.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika