09.09.2008. / 11:48

Autor: Nina Tomljanović

Beograd

Skupština Srbije ratificirala SSP i energetski sporazum

Za taj je prijedlog od ukupno nazočnih 168 zastupnika glasovalo njih 140, dok ih je 28 bilo protiv

Sa 140 glasova zastupnika, srbijanski je parlament jutros usvojio Prijedlog zakona o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije s Europskom unijom s prelaznim trgovinskim sporazumom. Protiv usvajanja zakona bilo je 28 glasova zastupnika.

Za ratifikaciju SSP-a glasovali su zastupnici vladajuće većine s Liste za europsku Srbiju te oporbene Liberalno-demokratske partije, protiv su bili zastupnici koalicije Koštuničine Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije Velimira Ilića, dok zastupnici Šešeljeve Srpske radikalne stranke i najnovije zastupničke skupine "Naprijed Srbijo", donedavnog Šešeljeva zamjenika Tomislava Nikolića, nisu bili u zastupničkim klupama tijekom glasovanja o toj točki dnevnog reda.

Ovim zakonom definiraju se uvjeti za slobodan protok robe, kretanje radnika i kapitala, kao i suradnju u nizu područja - od usklađivanja propisa, do političkog dijaloga i financijske suradnje.

SSP Srbije s EU parafiran je 7. studenoga 2007. u Bruxellesu, a potpisan 29. travnja ove godine u Luxembourgu. On na snagu stupa nakon što ga ratificira svaka od zemalja članica EU.

Srbija se sporazumom obvezuje početi pregovore s državama koje su već potpisale SSP, radi zaključivanja bilateralnih ugovora o regionalnoj suradnji, čiji će cilj biti povećanje suradnje među tim državama. Također se obvezuje nastaviti poticati suradnju i dobrosusjedske odnose s drugim državama regije, uključujući i odgovarajući stupanj međusobnih koncesija glede kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga, kao i razvoj projekata od općeg interesa.

Zastupnici su usvajanje zakona pozdravili dugotrajnim pljeskom ustavši se na noge iz svojih klupa., a odmah nakon prihvaćanja sporazuma s EU, srbijanski je parlament glasovao i o prihvaćanju Energetskog sporazuma s Rusijom. Od ukupno 237 zastupnika, za taj je sporazum glasovalo njih 214, dok je protiv bilo njih 23.

Parlament je također usvojio i amandman radikala Tomislava Nikolića u kojemu se precizira da je Kosovo dio Srbije.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika