09.09.2008. / 18:10

Autor: Katarina Zorić

Prvi konkretni korak

Rusi se povlače iz Gruzije

Dan nakon što se izaslanstvo EU-a predvođeno predsjedateljem EU-a Nicolasom Sarkozyjem sastalo u Moskvi s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom Rusi su počeli poduzimati konkretne korake. Rusija se obvezala da će za mjesec dana sve svoje snage povući iz Gruzije, osim iz Južne Osetije i iz Abhazije

Ruske snage počele su se povlačiti iz Gruzije. Glasnogovornik gruzijskog ministarstva unutarnjih poslova Šota Utijašvili izjavio je danas da su ruske postrojbe napustile selo Ganmuhuri blizu Abhazije. "Ruske snage su napustile selo Ganmuhuri u okrugu Zugdidi, uz administrativnu granicu s Abhazijom. To je prvi znak ruskog povlačenja iz zone razdvajanja, sukladno ugovoru od 8. rujna", kazao je.

Dan nakon što se izaslanstvo EU-a predvođeno predsjedateljem EU-a Nicolasom Sarkozyjem sastalo u Moskvi s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom Rusi su počeli poduzimati konkretne korake. Rusija se obvezala da će za mjesec dana sve svoje snage povući iz Gruzije, osim iz Južne Osetije i iz Abhazije.

Kako je najavljeno, u roku od tjedan dana bit će povučeno kontrolnih točaka u blizini strateške luke Poti, na zapadu zemlje, više od dvadeset kilometara južno od Abhazije. Europski vojni izvor ocijenio je da se Rusi, ako tako odluče, s tih pet točaka mogu povući za svega nekoliko sati.

Prema tom izvoru, Rusi su postavili 13 velikih kontrolnih točaka - pet kod Potija i osam na jugu Južne Osetije, s oklopnim vozilima i vojarnama. Druge točke, od ukupno 24 koliko su nabrojali Gruzijci, jesu "privremene" i "pokretne", rekao je izvor.

I dok traje premještanje njezinih postrojba, Rusija je dans pokazala svoju odlučnost da i dalje povlači konce u tim dvjema pobunjenim gruzijskim republikama, objavivši da je uspostavila diplomatske veze s Chinvalijem i Suhumijem, dva tjedna pošto je 26. kolovoza priznala njihovu neovisnost.

Rusija će u svakoj pobunjenoj pokrajini u Gruziji zadržati oko 3.800 vojnika, ili ukupno 7.600, istaknuo je ruski ministar obrane Anatolij Serdjukov.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika