10.09.2008. / 09:12

Autor: Marko Biočina

Krah tržišta

Prodaja nekretnina manja za 25 posto

Poznavatelji prilika na tržištu tvrde kako cijene nekretnina niti u narednom razdoblju neće biti niže, te kako je glavni uvjet da se to dogodi pojeftinjenje građevinskog zemljišta, koje zasad nije izgledno.

Prema statistikama koje vode specijalizirane agencije za promet nekretninama, prodaja nekretnina u Hrvatskoj se tijekom 2008. godine smanjila za 25 posto. Taj je negativni trend najprisutniji u Zagrebu, gdje se najviše i gradi, a glavni uzroci sve manjeg interesa građana za kupnjom nekretnina objašnjava se lošom ekonomskom situacijom u Hrvatskoj.

Naime, pod utjecajem restriktivnih mjera Hrvatske narodne banke, poslovne banje su u znatno postrožile kriterije za izdavanje stambenih kredita, a takav se pomak morao reflektirati i na tržištu. Iako su mnogi očekivali kako će rast konkurencije na tržištu i činjenica da potražnja za nekretninama pada izazvati i pad cijena, to se nije dogodilo.

Tako su odnosu na prošlu godinu cijene stanova prosječno tek 0,9 posto niže, dok su kuće poskupile i to za 2,5 posto. Cijena građevinskih zemljišta je također rasla, na razini cijele zemlje za prosječno 20 posto. Takve kontradiktorne statistike stručnjaci tumače kao posljedicu toga što su mnogi investitori u vrijeme građevinskog buma kad je vladala velika potražnja za nekretninama i kad su stambeni krediti bili dostupni, ulazili u precijenjene investicije.

Građevinska zemljišta su plaćali znatno više od njegove vrijednosti, računajući da će taj trošak kompenzirati visokom cijenom stanova. U međuvremenu su se okolnosti na tržištu promijenile, ali investitori nemaju mogućnosti da snize cijene, jer bi na taj način sebi prouzročili ogromne gubitke.

Poznavatelji prilika na tržištu nekretnina tvrde kako cijene niti u narednom razdoblju neće biti niže, te kako je glavni uvjet da se to dogodi pojeftinjenje građevinskog zemljišta, koje zasad nije izgledno.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika