10.09.2008. / 14:35

Autor: Mateja Šarlija

Konferencija za medije

Čačić: 'Vlada obmanjuje građane, turizam je podbacio'

Svoje je teze Čačić upotpunio mišljenjem predsjednika uprave Adriatica.neta Marka Vojkovića koji tvrdi da je ove sezone posrijedi zapravo realan pad od 4 do 5 posto

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić na današnjoj je konferenciji za medije prozvao vladu za lošu politiku u turizmu osvrćući se na proteklu sezonu koja je, prema mišljenju HNS-ovaca, podbacila, iako u Ministarstvu turizma tvrde suprotno. Čačić je za rezultate analize protekle sezone kojima se hvalila vlada rekao da su obmana te da ih vlada interpretira sebi u korist iako su 'realno poražavajući'.

"Rezultatima analize ovogodišnje turističke sezone koje je naručilo Ministarstvo još se jednom pokušava obmanuti građane, s obzirom na to da oni nipošto nisu realni pokazatelji neke uspješnosti. Zapravo, ako se postave u cjelovitiji kontekst, upućuju na neuspješnu sezonu u kojoj se ogleda i neuspješna politika vođenja tog resora. Međutim, u vladi te činjenice interpretiraju na sebi svojstven način, prikazujući te rezultate kao napredak.", rekao je Čačić komentirajući analizu ovogodišnje sezone koju je naručilo Ministarstvo a prema kojoj je zabilježen prihod od 7,3 milijarde kuna te povećanje broja noćenja od 2 do 3 posto.

Svoje je teze Čačić upotpunio mišljenjem predsjednika uprave Adriatica.neta Marka Vojkovića koji tvrdi da je posrijedi zapravo realan pad od 4 do 5 posto.
"Točno je da su se prihodi u turizmu u odnosu na prošlu godinu neznatno povećali, oko 3 posto. Međutim, inflacija je dosegnula vrtoglavih 8 posto i ne samo da je pojela te prihode, već smo i u gubitku. Drugo, ti su rezultati donekle interpretirani povećanim brojem dolazaka, a ne broja noćenja. U prijevodu, došao je veći broj turista, no kraće su se zadržavali. Takav je, uostalom i svjetski trend. Veći broj noćenja koji pokazuju analize Ministarstva vjerojatno su tek rezultat povećane kontrole privatnih smještaja. I treće, na svjetskoj je razini zabilježeno 7 posto više turističkih putovanja, a mi smo ove godine zabilježili porast od tek 1 posto. Mislim da je zaključak očigledan.", pojasnio je Čačić.

Ukazao je i na razliku u uspješnosti vođenja turističkog resora između vlade iz 2000. i one Sanaderove iz 2004. te sada ove koalicijske. Usporedio je prihode od turizma koji su od 2004. porasli s 5,6 na 7,3 milijarde kuna u 2008. što je porast od 28 posto, naspram pomaka od 280 posto između 2000. i 2003. koji je napravila tadašnja Račanova vlada.

Čačić je kritizirao i izbor Damira Bajsa na čelo resora turizma. "Taj je resor sitnom političkom trgovinom došao u apsolutno nekompetentne ruke", rekao je i dodao da se vodi potpuno neučinkovita politika. "To je politika u kojoj se kao poticaj turizmu županijama daje marketinška milostinja od tridesetak tisuća kuna, što je, budimo realni, manje od troškova puta i ručkova koji se tom prilkom organiziraju. S druge strane, ključni problemi se zanemaruju pa tako dolazimo do apsurdne situacije da u jeku sezone turistički djelatnici vape za radnom snagom, konkretno konobarima i kuharima, a istovremenio ih je na burzi registrirano gotovo deset tisuća nezaposlenih. Oni, dakle, od burze primaju poticaje, a u isto vrijeme zarađuju na crno. To je očigledan pokazatelj da nema sustava.", nastavio je kritzirati Čačić.

Predložio je i riješenje. "Hrvatskom je turizmu potreban radikalan pomak u ponudi. Ponajprije tu mislim na stvaranje novih šezdeset tisuća kreveta u hotelima s četiri do pet zvijezdica. Tu realizaciju vlada ne samo da nije dovoljno potaknula, već ju je i spriječila. Sjetimo se samo Brijuna, Belvederea, Prevlake...Turizam čini čak 25 posto ukupnog bruto društvenog proizvoda, te 37 posto izvoza. U njega se mora puno više ulagati, ali pametno, jer upravo je on slamka spasa Hrvatskoj za izlazak iz ove ekonomske krize", naglasio je.

Čačić je najavio i da će do kraja ovog mjeseca podnijeti zahtjev za dobivanje saborskog mandata koji će 'do u zarez biti preslikan na onaj HDZ-ovog zastupnika Ante Bagarića od prije dvije godine' te kako ga 'baš zanima da li će u oba slučaja vrijediti ista mjerila'.


Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika