10.09.2008. / 14:35

Autor: Nina Tomljanović

Statistike kosovskih i međunarodnih institucija

45 posto kosovskog stanovništva siromašno

Visok stupanj siromaštva se ocjenjuje kao rezultat brojnih čimbenika, počevši od toga da je Kosovo bilo najnerazvijenije područje i u bivšoj Jugoslaviji, zatim velikih šteta tijekom rata 1999. godine

Statistike kosovskih i međunarodnih institucija pokazale su da je Kosovo područje s najvišim stupnjem siromaštva u regiji jer je gotovo 45 posto kosovskog stanovništva siromašno, a domaćinstva raspolažu s manje od 43 eura na mjesec.

Prema podacima Svjetske banke, gotovo 15 posto stanovništva živi u krajnjem siromaštvu i ima poteškoće ispuniti osnovne potrebe za hranom. Istovremeno, najmanje je 45 posto radno sposobnog stanovništva bez posla.

Visok stupanj siromaštva se ocjenjuje kao rezultat brojnih čimbenika, počevši od toga da je Kosovo bilo najnerazvijenije područje i u bivšoj Jugoslaviji, zatim velikih šteta tijekom rata 1999. godine. Također tu je i nedovoljno angažiranje vlasti na ostvarivanju bržeg razvitka kao i nedostatak infrastrukturnih kapaciteta, odgovarajuće socijalne politike itd.

Od kako je završio rat, prema Svjetskoj banci i predstavnicima kosovskih institucija, na Kosovu nije bilo dovoljno pravih pokušaja usmjerenih na smanjivanje siromaštva. Zato je kosovska vlada najavila kako će sve poduzeti za ublažavanje socijalne krize i za razvoj gospodarstva.

Prema istim podacima istraživanja, u Albaniji 18 posto stanovništva živi u siromaštvu, u BiH 16 posto, Makedoniji 22 posto, Crnoj Gori 12 posto i u Srbiji 10 posto.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika