10.09.2008. / 15:38

Autor: Katarina Zorić

Pravedna raspodjela

SDP traži međustopu PDV-a za životne potrepštine i energente

Upozorivši da u Hrvatskoj još uvijek nije otvorena rasprava o tome kako rasporediti trošak inflacije, Jurčić je istaknuo kako je inflacija 8,4 posto za građane s prosječnim primanjima, ali da je ona za umirovljenike i do 20 posto jer su toliko rasle cijene osnovnih potrepština, komunalija i energenata

SDP-ov saborski zastupnik Ljubo Jurčić najavio je da će SDP Saboru predložiti uvođenje međustope PDV-a od 10 posto za ulja i masti, dječju hranu, odjeću, obuću i pelene te prirodni plin, električnu energiju, grijanje i tekuća goriva.

Upozorivši da u Hrvatskoj još uvijek nije otvorena rasprava o tome kako rasporediti trošak inflacije, Jurčić je istaknuo kako je inflacija 8,4 posto za građane s prosječnim primanjima, ali da je ona za umirovljenike i do 20 posto jer su toliko rasle cijene osnovnih potrepština, komunalija i energenata, a to je, kaže, jedino što si umirovljenici mogu priuštiti.

Jurčić smatra kako se porezno opterećenje treba pravednije raspodijeliti pa će SDP Saboru predložiti izmjene Zakona o PDV-u. Rekao je da Vlada nema konzistentnu politiku kojom bi podigla industrijsku proizvodnju i izvoz, čime bi se učinkovito borila protiv inflacije i pada životnog standarda.

"Vlada nema potrebe upozoravati ili prijetiti monopolistima niti od ikoga očekivati milostinju ili dobru volju", ocijenio je Jurčić. Naglasio je kako se protiv monopola i zlouporabe monopolskog položaja moguće boriti isključivo zakonima te kako se u tržišnoj ekonomiji ne bi smjelo raspravljati o maržama.

Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić podsjetila je da je SDP još na proljeće upozoravao na inflaciju i pad standarda. "U ovom trenutku, Ivo Sanader pojavljuje se kao bog koji rješava sve probleme, od cijena hrane do energenata, i postavlja se pitanje što bismo da nemamo Ivu Sanadera", istaknula je Milanka Opačić.

Vezane vijesti

'Očekivali smo rast inflacije'

'Očekivali smo rast inflacije'

Premijer Zoran Milanović na novinarski upit o 'crnim brojkama' Državnog zavoda za statistiku i podatku od 3,9 posto inflacije, što je najviše u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika