10.09.2008. / 17:54

Autor: Katarina Zorić

Rusija optužuje

EU pogrešno tumači gruzijski sporazum

U dokumentu čiju kopiju posjeduje Reuters stoji da je EU spreman rasporediti promatrače na cijelom teritoriju Gruzije. Međutim, Lavrov tvrdi da u dokumentu koji je Moskva potpisala s EU, stoji da će promatrači biti raspoređeni izvan odmetnutih gruzijskih pokrajina Južne Osetije i Abhazije

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je čelnike Europske unije da beskrupulozno iskrivljuju sporazum Moskve i EU o raspoređivanju međunarodnih promatrača u Gruziji.Rekao je da su francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u ponedjeljak u Gruziji potpisali sporazum proturječan tekstu što su njih dvojica dan ranije potpisali s Moskvom.

U dokumentu čiju kopiju posjeduje Reuters stoji da je EU spreman rasporediti promatrače na cijelom teritoriju Gruzije. Međutim, Lavrov tvrdi da u dokumentu koji je Moskva potpisala s EU, stoji da će promatrači biti raspoređeni izvan odmetnutih gruzijskih pokrajina Južne Osetije i Abhazije.

"To je potpuno beskrupulozan pokušaj da se Saakašviliju ne objasni pošteno kakve je obveze EU preuzeo na sebe, a kakve je obveze Rusija preuzela, no umjesto toga oni dopuštaju da ih Saakašvili vući za nos", rekao je Lavrov.

Ustvrdio je da je za Ruse apsolutno nevažno to što se dogodilo u Tbilisiju i o čemu se razgovaralo u Tbilisiju. "Ne zanimaju nas papiri koje Saakašvili izlači iz džepa i pokazuje novinarima", rekao je Lavrov.

Predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana rekao je novinarima u Bruxellesu da je prioritet EU rasporediti promatrače do 1. listopada kako bi nadzirali rusko povlačenje iz same Gruzije. "Rusi se moraju povući do l0. listopada, ako se mi rasporedimo do 1. listopada. Takav je dogovor", rekao je Solana.

Promatrači Europske unije bit će ljudi koji su već u Južnoj Osetiji i Abhaziji, u sastavu misije OESS-a, a Solana je izrazio nadu da će EU poslije imati vlastitu misiju, no priznao je da o tome EU nije razgovarao s Moskvom.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika