11.09.2008. / 09:13

Autor: Katarina Zorić

7. obljetnica napada na WTC

Bin Laden i dalje u bijegu, a Afganistan gori

Do desete godišnjice Amerikanci planiraju dovršiti memorijalni centar u spomen na žrtve terorističkog napada. Međutim, na mjestu srušenih tornjeva Svjetskog trgovačkog centra zapinje izvedba grandioznog plana obnove Ground Zero gdje raste samo Toranj slobode koji bi trebao doseći 541 metar visine, a razlozi su administrativni, financijski, logistički i sigurnosni

Prije točno sedam godina dogodio se Al-Qa'idin napad na Ameriku u kojemu je poginulo više od 2980 osoba. U terorističkom napadu dva oteta putnička zrakoplova zabila su se u tornjeve WTC-a, jedan u zgradu Pentagona u Washingtonu, dok je četvrti pao na polje kraj Shanksvillea u Pennsylvaniji.

Do desete godišnjice Amerikanci planiraju dovršiti memorijalni centar u spomen na žrtve terorističkog napada. Međutim, na mjestu srušenih tornjeva Svjetskog trgovačkog centra zapinje izvedba grandioznog plana obnove Ground Zero gdje raste samo Toranj slobode koji bi trebao doseći 541 metar visine, a razlozi su administrativni, financijski, logistički i sigurnosni. K tomu će i početni proračun od 15 milijardi dolara biti službeno povećan za 20 posto.

Kako piše agencija AFP u nizu tekstova u povodu obljetnice najsmrtonosnijih atentata u američkoj povijesti s 3.000 žrtava, predsjedniku Georgeu W. Bushu preostaje još 130 dana da ispuni obećanje koje je dao šest dana poslije napada o hvatanju Osame bin Ladena, vođe terorističke mreže Al Qaide "živog ili mrtvog".

Kad bi obećano ispunio, krajnje nepopularni predsjednik mogao bi Bijelu kuću napustiti s barem djelomice obnovljenim simpatijama javnosti. No bude li čelnik Al Qaide u bijegu i 20. siječnja 2009., kada na dužnost stupi novi predsjednik, neispunjeno obećanje ostat će upisano kao velik neuspjeh administracije Georgea W. Busha.

Dvojica predsjedičkih kandidata - Barack Obama i John MCCain danas su stavili političke razlike na stranu, a stat će i jedan uz drugoga na ceremoniji koja će se održati u New Yorku, na mjestu gdje su nekada stajali tornjevi blizanci Svjetskog trgovačkog centra.

"Svi smo se mi okupili zajedno 11. rujna, ne kao demokrati ili republikanci, već kao Amerikanci. U dimom ispunjenim koridorima i na stepeništu Kongresa, u bankama krvi i na bdijenjima, svi smo bili ujedinjeni kao jedna američka obitelj", naveli su to Obama i McCain u zajedničkom priopćenju.

Vezane vijesti

Dijelovi "blizanaca" poslani diljem SAD-a

Dijelovi "blizanaca" poslani diljem SAD-a

S približavanjem desete obljetnice terorističkih napada na SAD, radnici koji rade u hangaru u kojem se čuvaju ostaci Svjetskog trgovačkog centra… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika