11.09.2008. / 10:56

Autor: Katarina Zorić

Haški sud

Odgođeno ročište protiv Florence Hartmann

Bivšu glasnogovornicu se tereti u dvije točke optužnice za nepoštivanje suda zbog objave podataka iz tajnih odluka Žalbenog vijeća Haškog suda u predmetu Milošević. Prema optužnici, ona je tajne podatke objavila u rujnu prošle godine u svojoj knjizi Mir i kazna, kao i u članku Prikriveni ključni dokazi o genocidu koji je u siječnju 2008. objavio Bosanski institut

Prvo pojavljivanje na sudu bivše glasnogovornice Haškog tužiteljstva Florence Hartmann koju se tereti za nepoštivanje Haškog suda odgođeno je za mjesec dana. Odgodu je zatražila Florence Hartmann koja ima profesionalnih obveza prema OESS-u zbog kojih ne može doći u rujnu u Haag. Prvo pojavljivanje Florence Hartman bilo je zakazano za 15. rujna, ali je odgođeno do 13. listopada.

Bivšu glasnogovornicu se tereti u dvije točke optužnice za nepoštivanje suda zbog objave podataka iz tajnih odluka Žalbenog vijeća Haškog suda u predmetu Milošević. Prema optužnici, ona je tajne podatke objavila u rujnu prošle godine u svojoj knjizi Mir i kazna, kao i u članku Prikriveni ključni dokazi o genocidu koji je u siječnju 2008. objavio Bosanski institut.

"Florence Hartmann znala je da su ti podaci tajni u vrijeme kad ih je objavila, da su odluke, iz kojih potječu te informacije, tajne i da je svojim postupkom otkrila javnosti tajne podatke", navodi se u obrazloženju optužnice.

Haški sud je 1. veljače 2008., prema sudskim dokumentima, pokrenuo istragu kako bi utvrdio je li Hartmannova otkrila tajne podatke. Ta je istraga pokazala da postoji osnova za njezin kazneni progon i posebno oformljeno sudsko vijeće Haškog suda 27. kolovoza ove godine izdalo je tzv. "nalog in lieu", umjesto optužnice protiv bivše glasnogovornice Haškog suda tereteći ju po dvije točke optužnice. Vijeće je tada zakazalo njezino prvo pojavljivanje, odnosno izjašnjavanje o krivnji, za 15. rujna.

U međuvremenu, tajništvo  Haškog suda imenovalo je vanjskog tužitelja Brucea MacFarlanea za tužitelja u ovom predmetu, jer je zaključeno da su haški tužitelji u sukobu interesa s obzirom na to da se radi o postupku protiv bivše glasnogovornice tužiteljstva.

Ukoliko se bivšoj glasnogovornici dokaže krivnja, mogla bi dobiti kaznu do sedam godina zatvora i/ili novčanu kaznu do 100.000 eura za nepoštivanje suda.

Vezane vijesti

Bildt: Hartmann je bolje da čita knjige, a ne iznosi laži

Bildt: Hartmann je bolje da čita knjige, a ne iznosi laži

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt na svojem je blogu u subotu uputio poruku novinarki i bivšoj glasnogovornici haaškog tužiteljstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika