12.09.2008. / 08:55

Autor: Marko Biočina

Ofenziva protiv Agrokora

Kerum otvara novih 300 dućana

Poznavatelji tržišnih prilika smatraju kako se Kerum ustvari preplašio činjenice da je Konzum počeo s ozbiljnim razvojnim ciklusom u Dalmaciji, tržištu na kojem je dosad dominirao njegov lanac

Splitski poduzetnik Željko Kerum najavio je kao u slijedeće tri godine planira otvoriti 300 novih dućana i na taj način spriječiti Agrokorov monopol na maloprodajnom tržištu. Kerum, koji je proteklih tjedana u više navrata žestoko kritizirao Agrokor i njegov maloprodajni lanac Konzum, te najavljivao kako će pokušati inicirati okrupljavanje ostalih manjih trgovaca u nacionalni lanac koji bi bio konkurencija kompaniji Ivice Todorića.

No, kako je izjavio za business.hr, ako mu ne uspije okupiti takav savez, u tržišnu bitku protiv Konzuma krenut će sam: "Ako ne uspijem okupiti trgovce, idem sam u širenje koje sam već započeo, s planom da u slijedeće tri godine otvorim 300 novih dućana u Hrvatskoj. Samo do kraja ove godine otvorit ću 30 novih dućana, a kupujem zemljišta za gradnju i nove prostore u svim gradovima većim od 10 tisuća stanovnika".

Iako je još prije nekoliko mjeseci Kerum najavljivao kako će se u budućnosti još više posvetiti turizmu, čini se kako je promijenio mišljenje. Tvrdi kako je zanemario trgovački dio svoje kompanije u posljednje tri godine, te da je više od 200 milijuna eura u ložio u gradnju trgovačkog centra Joker i obnovu hotela Marjan u Splitu: "Da nije bilo Jokera i Marjana sada bih u trgovini već imao godišnji prihod od pet milijardi kuna. Bili su to dobri projekti, no sad se vraćam trgovini i krećem u ofenzivu".

Poznavatelji tržišnih prilika smatraju kako se Kerum ustvari preplašio činjenice da je Konzum počeo s ozbiljnim razvojnim ciklusom u Dalmaciji, tržištu na kojem je dosad dominirao njegov lanac. Tako je Agrokor u Dugopolju kupio 175 tisuća kvadrata zemljišta na kojem planira graditi logistički centar. Ako se tome doda da je Konzum preuzeo dućane šibenskog trgovačkog lanca Jolly, zatim Prehranine dućane u Splitu, te da već dugo pokušava preuzeti splitski lanac Tommy, nije teško shvatiti da Agrokor želi preuzeti značajan dio dalmatinskog tržišta.

Ipak, Kerum tvrdi kako njegova inicijativa za okrupnjavanjem hrvatskih maloprodajnih lanaca nema veze s Agrokorovim širenjem u Dalmaciji, već da on na taj način želi spriječiti monopol jedne kompanije: "Nije problem u dolasku Ivice Todorića u split i Dalmaciju te u građenju novih centara. Problem je u tome što nije dobro za cijelo društvo da bilo tko ima monopol".

Vezane vijesti

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Splitski gradonačelnik Željko Kerum izjavio je kako više ne pregovara s Dankom Končarom oko kupnje i ulaska u projekt hotel Marjan na Zapadnoj obali,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika