16.08.2002. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

IRAK - KUVAJT

IRAK VRAĆA ARHIVE


Kuvajtska vlada obznanila je da je napokon postignut sporazum po kojem će Irak vratiti Kuvajtu državne arhive, koje je odnio 1990. godine, kada je okupirao Kuvajt. Kuvajtska vlada tražila je od Iraka da vrati te arhive nakon što su američke i savezničke trupe izbacile iračke snage iz Kuvajta i oslobodile zemlju, ali se iračka strana na to stalno oglušivala, u početku tvrdeći da ona ništa nije odnijela iz Kuvajta, kasnije povratak tih arhiva uvjetujući neki protuustupcima. Sada je ipak pristala da vrati arhive nakon razgovora koje je u Beču generalni sekretar UN Kofi Annan imao s iračkom delegacijom o cijelom nizu spornih pitanja. Prema nekim diplomatskim procjenama Irak je pristao da vrati arhive, kako ne bi trebao Annanu raditi ustupke na nekim drugim pitanjima.

Prema kuvajtskim tvrdnjama Irak je tokom okupacije opljačkao cjelokupni arhiv vlade, ministarstva vanjskih poslova i ministarstva obrane Kuvajta, te odnio još neku vrijednu dokumentaciju iz drugih državnih institucija, a odnio i veliki dio postava nacionalnog muzeja. Kuvajt traži da se sve to u potpunosti vrati.

Vezane vijesti

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

Najmanje šest osoba ubijeno je, a 38 je ranjeno u nedjelju kada su dvije minobacačke granate pale na bagdadski trg pun šijitskih hodočasnika, rekli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika